DOBAR SAVJET

Ne znate kako očistiti čupavi tepih? Evo savjeta

14.10.2019.
u 12:45

Čupavi tepisi jedan su od najpopularnijih detalja u interijerima već godinama, a njihovo pranje možete biti poprilično zahtjevno.

Uprilog im ne ide ni činjenica da većina proizvođača traži dvostruko pranje kako bi se u potpunosti uklonila prljavština. 

Ovi tepisi su napravljeni najčešće od antistatičkih i antibakterijskih vlakana što ih čini jednostavnim za održavanje i čišćenje jer ne privlače mnogo prašine, a njegovo održavanje ne mora biti komplicirano kako izgleda. 

Uz redovito usisavanje ponekad je potrebno čišćenje koje možete obaviti kod kuće. Naravno, najbolje je odnijeti ga u servis za čišćenje, ali ako nemate vremena ili novca nema razloga za strah. Temeljito ribanje možete mu priuštiti i kod kuće. 

Prije bilo kakvog čišćenja ga istresite i usisajte kako bi uklonili sve veće komade prljavštine. Ako je tepih od sintetičkih vlakana, bez problema ga možete prati kako god da poželite. Na suho ili sa šmrkom vode, potpuno je svejedno. Pripazite na to da tepih dobro isperete kako ne bi lijepio previše prašine. 

Ako tepih nije sintetički već vuneni, na njegovo pranje treba obratiti posebnu pozornost. Preporučeno je suho pranje specijalnim prahom ili granulama. Ovo sredstvo za čišćenje se ostavi neko vrijeme na tepihu, a potom usisa. 

Radi osjetljivosti materijala nije preporučljivo pranje vodom, ali tepih može i to izdržati ako ste dovoljno oprezni i nježni. Još jedna dobra solucija bilo bi čišćenje parnim čistačem. On će istovremeno ukloniti i prljavštinu i bakterije. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?