UDVDR HVO HB, orašje

Ne zatvarati oči pred problemima branitelja

28.01.2019.
u 09:21

Zajedništvo branitelja, koji ljudski i solidarno moraju razmatrati sve zajedničke probleme i pomagati jedni drugima, bez obzira na stranačku pripadnost, poruka je 4. izvanrednog izborno-izvještajnog sabora Zajednice podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne, Posavske županije, održanog u Orašju.

Najugroženiji su razvojačeni

Naglašeno je kako su razvojačeni branitelji najugroženiji dio društva s neriješenim statusima. U radu sabora, u oraškoj kinodvorani sudjelovao je 81 izaslanik (Orašje 14, Odžak i Derventa po 13, Domaljevac-Šamac 12, Brčko-Ravne i Modriča po 10 i B. Brod 9 izaslanika), a otvorio ga je i vodio Ivo Marić, povjerenik za provedbu sabora. Istaknuta je dosta korektna obostrana suradnja sa središnjicom Udruge, a za još kvalitetniji rad, navode, potrebno je više sredstava. Tajnim glasovanjem za novog predsjednika Zajednice podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Posavske županije izabran je Marijan Arlović iz Orašja s 41 glasom. Ostala dva kandidata, Anto Iljazović i Ivo Marić, dobili su 23, odnosno 17 glasova. Za dopredsjednike su izabrani Ilija Kutlić, podružnica Derventa i Josip Blažević, podružnica Bosanski Brod. U svojem obraćanju Marijan Arlović istaknuo je potrebu donošenja novog zajedničkog Zakona o braniteljima u FBiH po uzoru na Republiku Hrvatsku. To je, kaže Arlović, rješenje da se na jednom mjestu spoje sve uredbe, Zakon o pravima branitelja i Zakon o odličjima iz kojeg će svi branitelji crpiti svoja sustavna prava.

Ostvarivanje prava

- Ne treba zatvarati oči pred problemima u braniteljskoj populaciji, a na prvom mjestu je kategorija razvojačenih i nezaposlenih branitelja. Naša je obveza na svakoj razini da se to sustavno uredi u tekućoj godini - naglasio je Arlović. Kao gost sabora, sudionike je pozdravio Marijan Kopić, ministar branitelja u Vladi PŽ-a, i, uime Ministarstva, izrazio punu potporu radu Udruge.

Nikica Tomić, predsjednik središnje Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne, poručio je kako ova Udruga mora biti oslonac i okidač za sve članove preko općinskih podružnica da se jednostavno iskristalizira koja su to njihova prava i da se ne dogodi neka nova Alijansa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?