POSJETITE LIJEČNIKA

Ne zanemarujte ove simptome – mogu biti znakovi upale slijepog crijeva!

Thinkstock
10.12.2017.
u 21:00

Operacija je najbolje rješenje odmah kod prve upale crvuljka, osobito za osobe koje žive udaljene od bolnica i osobe koje su zbog terenskog posla udaljene od zdravstvenih ustanova

Crvuljak ili slijepo crijevo smatra se "nepotrebnim" jer, kako liječnici kažu, u današnjoj ljudskoj vrsti on nema nikakvu funkciju u razgradnji i eliminaciji ostatka probavljene hrane. Ipak, crvuljak je u organizmu, i ponekad zna biti jako problematičan... 

"Crvuljak ili slijepo crijevo je mali rudimentarni izdanak u početku debelog crijeva, koji se nalazi na desnoj donjoj strani trbušne šupljine, iznad desne prepone. Često u crvuljak uđe fekalna masa odnosno fekoliti (sadržaj hrane i kaše u crijevu) koji bivaju izbačeni peristaltikom (crijevnim pokretima). No ponekad fekoliti zaostanu u šupljini crvuljka i začepe ga, uzrokujući akutnu upalu", kaže dr. Nives Tarle-Bajić, vlasnica zagrebačke Privatne specijalističke ordinacije obiteljske medicine s dijagnostikom za Ordinaciju.hr. 

Simptomi akutne upale slijepog crijeva mogu biti bolovi u desnom donjem dijelu trbuha, s desne strane pupka; uz osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proljev ili opstipaciju (zatvor). Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi s promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije