Rođendan slavne 106. brigade

Ne zaboraviti žrtvu koju su sinovi Posavine položili u obranu naših domova

15.05.2017.
u 08:00

Prigodnim sadržajima u znaku sjećanja na poginule branitelje, udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje danas će obilježiti 25. obljetnicu najbrojnije posavske postrojbe - 106. oraške brigade HVO-a, piše Večernji list BiH.

Sačuvati ponos branitelja

Legendarna je to postrojba HVO-a koja je platila svoje domoljublje onim što je najvrjednije - životima najhrabrijih sinova Posavine. Kroz 106. legendarnu brigadu prošlo je oko 5500 branitelja, više od 1000 ih je ranjeno, a za obranu svojih domova život je dao 271 branitelj.
- Njihovu žrtvu nikada nećemo zaboraviti i upravo u ovakvim trenucima podsjećamo javnost na njihova herojstva bez kojih ne bi bilo ni današnje slobode, poručuju predsjednici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Orašje Kata Martinović, Anto Oršolić i Ilija Mišković.
Nekadašnji pripadnici legendarne 106. brigade HVO-a okupit će se danas u prijepodnevnim satima u Vidovicama, oraškom mjestu koje je poznato po herojskoj obrani, ali i velikim žrtvama položenim za obranu svojih domova. Vijence će položiti uz spomen-obilježje u “Polju”, Vidovice, za poginule branitelje iz RH, a sveta misa zadušnica za poginule branitelje slavit će se u crkvi bl.

Alojzija Stepinca u Orašju.

Nakon mise pripadnici 106. brigade HVO-a Orašje će se kretati od crkve do spomen-obilježja poginulim braniteljima (park u Orašju) gdje će sva izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.
- Nemamo pravo na šutnju i ne smijemo zaboraviti žrtvu. Upravo je danas prigoda kada kroz svoja sjećanja iznosimo istine o herojstvima obrane, samozatajnim posavskim braniteljima koji su krvlju branili svaki pedalj slobodnog teritorija jer ne treba zaboraviti da su na ovaj prostor padale tisuće granata, a dubina branjenog teritorija bila je svega nekoliko kilometara, u kojoj su se nalazili naši domovi, majke, djeca, jer nas nisu željeli napustiti i bili su skupa s nama, poručuju branitelji 106. brigade HVO-a.
Ratna situacija, koja je 1991. godine zahvatila Republiku Hrvatsku i koja je svakim danom buktala i postajala sve opasnija te jasnija u kojem se smjeru kreće, navela je odgovorne u općini Orašje na razmišljanje o ubrzanoj organizaciji i pripremi obrane na ovom prostoru. Kako se ratna stihija sve više i brže primicala prostoru oraške općine, koja je u blizini Vukovara, postalo je jasno da rat neće zaobići ni područje općine Orašje.

Borba na život i smrt

Branitelji 106. brigade HVO-a pokazali su spremnost ostati i boriti se na život i smrt kako bi sačuvali svoja vjekovna ognjišta.
- Očekujemo da danas, nakon 25 godina, neriješena pitanja, osobito razvojačenih branitelja koji su ostali bez posla, budu konačno riješena, poručuju iz Organizacijskog odbora obljetnice ove herojske postrojbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije