Pozitivna svojstva

Ne uklanjajte sjemenke lubenice, jačaju čak i srce

lubenica
Autori: Vecernji.ba, Avaz.ba
03.07.2021.
u 11:50

Lubenicu mnogi vole jesti, posebno ljeti, kada su temperature visoke i tražite neko rashlađenje. Ipak, ako imate običaj da je često kupujete, trebate imati na umu da su i sjemenke koji mnogi odstranjuju i bacaju jako zdrave. Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći.

Sjemenke od lubenice sadrže dijetalna vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu.

Sjemenke od lubenice sadrže supstancu citrulin, koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova te povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pectoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Također, jačaju i srce, ali i sve mišiće u tijelu. Korištenje ovih sjemenki bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, te za sjaj zategnutost i ljepotu kože, a odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca.

Čaj od sjemenki lubenice je jedan od najboljih lijekova za pročišćavanje bubrega i mokraćnog mjehura. On uklanja kamenac i pijesak iz bubrega, čisti mjehur i mokraćne kanale, a preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije