Banke su samostalne

Ne postoji zakonsko ograničavanje maksimalne kamatne stope

novac
09.10.2022.
u 17:24

Agencija za bankarstvo RS-a usvojila je odluku kojom pokušava rasporediti rizik rasta kamatnih stopa jednako, tako da teret ne padne isključivo na klijenta. Odluka podrazumijeva da, ako banka želi povećati kamatu za više od 2%, više će morati izdvojiti na ime kreditnog rizika, a to smanjuje njezinu profitabilnost.

Odluka je na snazi do kraja 2023. Istu odluku donijela je i Agencija za bankarstvo FBiH. U RS-u su najtraženiji stambeni i nenamjenski kratkoročni krediti. Upravo su za ova zaduženja pojedine banke i mikrokreditne organizacije najviše podigle kamatne stope.

- Dali su mogućnost da banka u tom slučaju može modificirati, promijeniti određene uvjete, tako da klijentu dovoljno vremena dadne, odnosno da mu izvrši modifikaciju kako bi nastavio vraćati svoju kreditnu obvezu - komentirao je za RTRS odluku direktor Agencije za bankarstvo RS-a Srđan Šuput.

Ipak, regulator nema nadležnost da rast kamate ograniči. Banke samostalno rade i mogu se oglušiti o odluku Agencije jer ne postoji zakonsko ograničavanje maksimalne kamatne stope. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije