DOBRO JE ZNATI

Ne možete izdržati i plačete tijekom svađe? Pročitajte ovo...

Thinkstock
12.04.2019.
u 20:50

Psiholozi poručuju da se ne bojite svojih reakcija i ako suze krenu tijekom rasprave, prihvatite ih.

Charles Darwin jednom je rekao kako su emocionalne suze - beskorisne, no, današnji stručnjaci ne bi se složili s tom tvrdnjom. 

Suze služe svrsi, komuniciraju kada naše riječi "zastanu". Pojavljuju se u očima osobe koje suosjećaju s partnerom, kada smo u šoku ili kada nas napadaju, a riječima se ne možemo obraniti, piše Huffington Post.  

Suze nastupaju kao znak traume, posljedica su i straha koje tuđe riječi mogu prouzročiti. I koliko god bilo "ispravno" pokazati osjećaje, mnogi će smatrati, posebice muškarci, da je to znak slabosti.  

Naša sklonost plakanju može biti povezana s načinom na koji se odnosimo prema drugima u intimnim vezama, kaže Stacey Rosenfeld, psihologinja iz Coral Gablesa na Floridi. Ako ste tjeskobni, vi ste izrazito svjesni i najmanjih fluktuacija u raspoloženju ili ponašanju vašeg partnera. S obzirom da ste veoma emotivni, moguće je da usred rasprave prebrzo dolazite do nekih zaključaka.

Mnogi jednostavno ne mogu zadržati suze tijekom rasprave čak i kada imaju dobre argumente, no one pokazuju osjećaje prema partneru koje drugi zapravo mogu vidjeti. Sklonost plakanju tijekom svađe može ovisiti i o tome na koji način i u kojoj mjeri smo povezani s partnerom ili partnericom, pojašnjava Rosenfeld. 

Učestale suze na licu mogu kod partnera proizvesti razumijevanje i empatiju ili bijeg, posebice ako ga "gušite" suzama i to ne može podnijeti.  Znanost tvrdi i da su žene te koje češće plaču, a razlog je, smatra, kulturološki. Žene uče od malih nogu da ne izražavaju osjećaje ljutnje ili bijesa.  

Psiholozi poručuju da se ne bojite svojih reakcija i ako suze krenu tijekom rasprave, prihvatite ih. Ali, ako ih želite izbjeći, s partnerom dogovorite sigurnosnu riječ koju ćete izgovoriti tijekom rasprave, a koja je znak da je druga strana prešla granicu koju možete izdržati. Izađite nakratko iz prostorije, udahnite, očistite misli, prošetajte... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?