savjeti

Ne morate kupiti poseban kalup! Trikovi za lakše pečenje kolača sa stvarima koje već imate doma

shutterstock
01.03.2021.
u 07:20

Lijepo je imati dobro opremljenu kuhinju sa svim mogućim pomagalima. No nije nužno imati baš svaki komad kuharske ili slastičarske opreme. Zadovoljn.hr donosi trikove koji vam pomažu pripremiti najraznovrsnije slastice bez trošenja dodatnog novca.

1. Pregradite lim za pečenje

Zaželjeli ste se brownieja, ali svi recepti traže kockasti lim za pečenje kojeg nemate u svojoj kuhinji? Nema problema! Običan lim za pečenje možete „pregraditi“ na veličinu koja vam je potrebna.

Uzmite komad aluminijske folije i savijajte je dok ne dobijete čvrstu, ali fleksibilnu traku. Stavite je na određeni dio klasičnog lima za pečenje i lagano zavinite rubove. Potom u pregrađeni dio ulijte smjesu za pečenje. Ovaj tip pregrade će bolje funkcionirati za kolače guste smjese poput brownieja ili za pečenje pita.

2. Napravite kalup za kuglof

Klasičan kalup za pečenje kuglofa ima rupu u sredini koja ovom kolaču od dizanog tijesta daje prepoznatljivi oblik. Ako nemate kalup za kuglof, poslužiti se možete i malim trikom. U običan kalup za pečenje torti stavite čistu metalnu konzervu koji ćete napuniti sirovom rižom.

U ostatak kalupa potom nalijete smjesu za kolač i pecite na uobičajen način. Kad izvadite kolač iz pećnice, pažljivo uklonite konzervu iz sredine i voila - dobili ste kuglof!

3. Razvucite tijesto sa staklenom bocom

Pripremili ste tijesto za omiljeni desert, ali ga nemate čime razvući? Upotrijebite staklenu bocu od jedne litre od soka ili kakvog alkoholnog pića. Važno je samo temeljito oprati bocu i skinuti eventualnu etiketu sa stakla prije nego što istu pobrašnite i krenete s razvijanjem tijesta.

4. Oblikujte kekse čašom

Lijepo oblikovani keksići hit su na svakom stolu i profilu Instagrama. No ne morate kupovati posebne kalupe da biste uživali u hrskavim zalogajima. Tijesto možete oblikovati i obručem bilo koje staklene čaše.

Kako možete pregraditi klasični lim za pečenje, pogledajte u YouTube videu Food52.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?