Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ne govorite samo da biste nešto rekli: Situacije u kojima je najbolje držati jezik za zubima

Uvijek znati što reći je vrlina, ali veća je vrlina znati kada držati jezik za zubima.
23. listopada 2019. u 07:45 0 komentara 116 prikaza

Sljedeći put kada nekome želite odgovoriti, a još ste pod dojmom i ljuti, sjetite se riječi poznate pjesnikinje Rumi - 'Što si tiši, to više možeš čuti', piše Bright Side. Bolje je da slušate i razmislite o onome što ćete reći, jer biste mogli izazvati velike tenzije koje se neće dogoditi ako ćete biti tiho i promisliti. Bright Side je pripremio listu situacija u kojima je najbolje držati jezik za zubima, odnosno ostati tiho. 

Najbolje je držati jezik za zubima: 

1. Ako ćete naljutiti nekoga

Tijekom svađe, šutnja će vam pomoći da bolje slušate i osoba s kojom se svađate će u jednom trenutku shvatiti da je dosta. U situaciji kada je nužno da odgovorite nešto o nekome ili nečemu što vam se ne sviđa, uzmite 5 sekundi, udahnite i razmislite o tome što ćete izreći. Pokušajte s afirmacijom i u situaciji kada vam se netko npr. žali o frizuri i vi se slažete s tom osobom radije krenite s time da je kosu teško održavati, jer će empatija pomoći u izbjegavanju konflikata. 

2. Ako ćete vi postati još više ljuti

Možda imate pravo biti ljuti, ali još više ljutnje je neće utišati već suprotno. Ako pokušavati voditi razgovor kada ste ljuti bilo bi bolje da prekinete razgovor jer biste mogli razljutiti i drugu osobu i tako ćete stvoriti začarani krug. To se isto odnosi na situaciju u kojoj vas druga osoba ne želi saslušati i razumijeti. Takvi ljudi vam neće priznati da ste u pravu tako da je bolje da čuvate svoj glas za neke smislene rasprave. 

3. Ako želite ispraviti nečije greške

Iako možda imate samo dobru namjeru, nemojte ispravljati nikoga, a posebno ne osobe koje ne poznajete najbolje. Bolje je da zadržite svoje mišljenje za sebe nego da ispadnete 'pametnjaković' kojeg nitko ne voli. 

4. Ako će to uvrijediti nekoga

Često bez da uopće razmišljamo uvrijedimo nekoga jer podsvjesno želimo biti moćni i u pravu ili iz čiste ljubomore. Često je to u obliku sarkazma, ali to ne znači da nekoga nismo uvrijedili. Bolje je da držite jezik za zubima nego da pokušavati kreirati 'cool' sliku o sebi. 

5. Ako govorite samo da biste nešto rekli

Prvo pravilo kojeg biste se trebali pridržavati je da ne počnete govoriti samo da biste nešto rekli, iako to što želite reći možda nema nikakvog smisla. Ako vaše riječi neće pridonijeti raspravi, bolje da ih sačuvate za neku drugu priliku. Naprimjer, ako je sastanak gotov i vi želite nešto komentirati samo kako bi se odužilo - nemojte. Nemojte biti ta osoba. 

6. Ako ćete još nekoga uplesti u situaciju

Nekada je teško držati jezik za zubima kada je u pitanju neka tajna, ali imajte na umu da vam je vaš prijatelj ili prijateljica to rekao u povjerenju i da ćete iznevjeriti prijateljstvo. Čak i ako trećoj osobi kažete da ne smije nikome reći to je svejedno ogovaranje. 

7. Ako vas netko maltretira

Ako se susrećete s nekim tko vas maltretira nemojte pokušavati komunicirati s njim. Što god da kažete takvim osobama to će ih potaknuti na još više maltretiranja, ali oni ne podnose tišinu. Možete spriječiti nasilništvo svojom šutnjom, iako biste nasilnika možda najradije htjeli naučiti pameti. Čuvajte svoje mentalno zdravlje i držite jezik pod zubima.

8. Ako ćete povrijediti nečije osjećaje 

Ovo je posebno važno ako želite komentirati neizbježne činjenice o nekome. Nikada ne znate kada ćete nekoga povrijediti jer smo svi individualne osobe i reagiramo različito. Uvijek prije nego što kažete nešto o nekome dobro promislite, pogotovo ako ne poznajete dobro tu osobu, a želite ostati u dobrom odnosu s njom. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.