UZMITE U OBZIR

Ne držite kućne biljke na istom mjestu ljeti i u jesen: Kako se brinuti o njima u novoj sezoni?

19.10.2019.
u 11:15

Baš kao što i mi na sebe stavljamo topliju odjeću tijekom jeseni, tako se i biljke mijenjaju s prvom pojavom hladnoće.

Hladnije vrijeme, kraći dani i manjak vlažnosti utječu na vaše kućne biljke, a cvjećari su za Mind Body Green magazin dali pet savjeta kako da se brinete za vaše biljke tijekom jeseni. 

1. Ne držite svoje biljke na istome mjestu 

Svjetlost u vašem stanu ili kući mijenja se kako se mijenjaju godišnja doba, stoga biste svoje biljke trebali premjestiti. Vaše su biljke možda bile na mjestu koje je od sunca bilo zaštićeno krošnjom drveća na kojoj sada više nema lišća. Premjestite biljke kako ih sunce ne bi opeklo i kako ne bi uvenule. 

2. Nemojte isušivati zrak 

Mnoge biljke su pogodne za tropsku klimu stoga im treba vlažnost koja nestaje kada upalimo naše radijatore i grijalice. Zbog toga vaše biljke mogu uvenuti i postati smeđe na rubovima. Trebali biste nabaviti ovlaživač zraka, a ako želite uštedjeti novac stavite svoje biljke skupa na jedno mjesto jer će se tako prirodno stvoriti vlaga koju će biljke dijeliti.

3. Nemojte dopustiti da se na vašim biljkama skuplja prašina

Početak jeseni je vrijeme kada biste svoje biljke trebali dobro zalijat vodom, što može uključivati lagano 'tuširanje' kako bi se s listova maknula sva prašina i bube te kako bi se uklonilo mrtvo lišće. Nakon dobrog zalijevanja stvorit će se i nešto vlage. Samo obratite pažnju na to da voda kojom zalijevate bude mlaka. 

4. Nemojte gnojiti svoje biljke

Velika pogreška koju ljudi čine je da nastavljaju gnojiti svoje biljke i tijekom jeseni. Većina biljaka u jesenskim i zimskim mjesecima imaju vrijeme 'odmora' i rast će vrlo sporo što vas ne bi trebalo zabrinjavati. Gnojidbom možete samo učiniti više štete nego koristi.

5. Nemojte ih zalijevati kako ste ih zalijevali ljeti

Ljeti je biljke potrebno zalijevati jednom tjedno, dok je jesen sasvim druga priča. Vaše će biljke rasti sporije jer će dobivati manje sunca stoga ih trebate zalijevati jednom u dva tjedna ili i rjeđe. Da biste testirali imaju li biljke dovoljno vlažnosti, odnosno tekućine stavite prst 3 do 7 centimetara u zemlju kako biste mogli osjetiti ima li vlažnosti ili je zemlje potpuno suha. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?