Prema odredbama Kaznenog zakona

Ne borave svi osuđeni na zatvorsku kaznu u zatvoru, slobodu u BiH moguće kupiti za 36.500 maraka

zatvor
29.10.2023.
u 20:55

Kazna zatvora zamjenjuje se novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačava s jednim dnevnim iznosom novčane kazne ili sa 100 KM ako se novčana kazna utvrđuje u određenom iznosu - propisano je Kaznenim zakonom BiH

Osobama koje počine kaznena djela u Bosni i Hercegovini može se, među ostalim, izreći kazna zatvora, kazna dugotrajnog zatvora te novčana kazna. Navedeno ne znači da će sve osobe koje budu osuđene na kaznu zatvora istu uistinu i odslužiti na takav način, piše Večernji list BiH.

Dan 100 maraka

Primjer je i nedavni slučaj zastupnika u Parlamentu Federacije BiH Salke Zildžića koji je nakon uhićenja u Srbiji sklopio sporazum o priznanju kaznenog djela s Višim tužiteljstvom u Užicu. Prema sporazumu, okrivljeni je osuđen na kućni zatvor u trajanju od godinu dana, a njegov odvjetnik za medije je izjavio kako, prema Kaznenom zakonu BiH, njegov klijent tu kaznu može otkupiti. Naime, kako je propisano Kaznenim zakonom BiH, izrečena kazna zatvora do jedne godine će se na zahtjev osuđenog zamijeniti novčanom kaznom koja se plaća u jednokratnom iznosu u roku do 30 dana. - Kazna zatvora zamjenjuje se novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačava s jednim dnevnim iznosom novčane kazne ili sa 100 KM ako se novčana kazna utvrđuje u određenom iznosu - propisano je Kaznenim zakonom BiH. Također, ako se novčana kazna ne plati u propisanom roku, sud će donijeti odluku o izvršenju kazne zatvora. Ako se novčana kazna plati samo djelomično, izvršit će se kazna zatvora razmjerno iznosu koji nije plaćen. Ipak postoje slučajevi kada je, bez obzira na to ima li osuđenik novca i činjenice da mu je izrečena kazna zatvora manja od godinu dana, nju nemoguće zamijeniti za novčanu. Prema odredbama navedenog Kaznenog zakona BiH, mogućnost zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu ne primjenjuju se na počinitelje kaznenih djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine gdje, među ostalim, spadaju: napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, sprječavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, oružana pobuna, špijunaža, odavanje tajnih podataka, unošenje opasnih tvari u Bosnu i Hercegovinu, upućivanje i prebacivanje oružanih skupina ljudi, oružja i streljiva na teritorij Bosne i Hercegovine…

Jeftiniji otkup kazne u RS-u

Ista pravila vrijede i za počinitelje kaznenih djela poput terorizma, financiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, obuke za izvođenje terorističkih aktivnosti te organiziranja terorističke skupine.

Anomalija je, a na to su upozoravali brojni domaći političari i strane organizacije, da je, prema važećem Kaznenom zakonu BiH, moguće otkupiti kaznu za ratni zločin, što je određen broj osoba osuđenih za ratni zločin i napravio u proteklom razdoblju. Dakle, u posljednjih pet godina osam osoba osuđenih za ratne zločine na kaznu do jedne godine slobodu je kupilo za 36.500 KM po osobi. Inače, u skladu s kaznenim zakonima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Distrikta Brčko BiH, zatvorska kazna do određenog razdoblja automatski se, nakon podnošenja zahtjeva osuđene osobe, zamjenjuje novčanom kaznom (sud nema zakonsku mogućnost odbiti zahtjev), dok su u entitetu Republika Srpska sudovi imali diskrecijsko pravo u odlučivanju hoće li dopustiti takvu zamjenu po zahtjevu. U ožujku ove godine i u ovom bh. entitetu pristupilo se izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske, također u smjeru da svatko tko je osuđen na godinu dana ili manju kaznu zatvora po automatizmu može tu kaznu otkupiti. Zanimljivo je spomenuti i to da je u ovom bh. entitetu otkup kazne jeftiniji. Naime, prema Kaznenom zakonu Republike Srpske, jedan dan zatvora vrijedi 50 KM ako se radi o kazni kraćoj od 12 mjeseci.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?