Župa Skopaljska Gračanica

Ne bojte se i molite za blagoslov domovine

22.06.2020.
u 13:15

Blagdan Bezgrješnog Srca Marijina proslavljen je u župi Skopaljska Gračanica kod Uskoplja. Trodnevnicom su se župljani i ostali vjernici pripremali za patron ove župe uz mise koje su predvodili svećenici iz susjednih župa.

Uzor u Marijinu liku

Svečanu misu na patron župe predvodio je vlč. Ivan Butum, župnik u Turbetu kod Travnika, uz još osam braće svećenika iz Bugojanskog dekanata. Don Ilija Ivoš, župnik Skopaljske Gračanice te dekan Bugojanskog dekanata, uputio je srdačne pozdrave okupljenima te istaknuo kako su okupljeni svećenici podrška narodu. Izrazio je radost što je narod u Skopaljskoj dolini i Božji i crkveni. U propovijedi je vlč. Butum pozvao vjernike da se upitaju: “Od čega živi naše srce? Ispunjavamo li svoje srce ovozemaljskim stvarnostima, zaboravljajuću vječni život?” Tim pitanjem htio je potaknuti svakoga da u Marijinu srcu i liku pronađe uzor jer su brige odvijeka odvele od vjerničkog života, kako navodi, “sveli smo sebe na strastvena bića, poput životinja. Draži nam je križ sramote nego križ patnje i trpljenja.” Propovjednik se osvrnuo i na probleme u obitelji, loše ponašanje roditelja koji djeci postaju najgori uzor umjesto da ih odgajaju. Ovih dana mnogi vjernici odlaze na hodočašća, ali, kako govori vlč. Bulum, katolici često to prihvate kao tjelesnu žrtvu, bez duhovnih plodova. “Veliki problem imamo jer se današnji katolik uspoređuje s drugim čovjekom, postajemo nesretni, poželimo materijalno te se gubimo u vjerničkom životu umjesto da se usporedimo s Isusom, Marijom ili sv. Josipom.” “Nemojmo se uzdati u jeftinu milost, kroz koju opravdavamo grijeh, a nadamo se spasenju. Bog će nas prosuđivati po našim djelima i našem srcu.”

Podijeljen i sakrament

Crkva u Skopaljskoj Gračanici, kojoj je ovo prvotni patron, okupila je i ove godine vjernike unatoč problemima s kojim se suočava cijeli svijet. Župnik je pozvao vjernike da se ne boje, nego pouzdaju u Boga. Među okupljenima bili su i prvopričesnici ove zajednice koji su primili sakrament prve svete pričesti. Župnik don Ilija Ivoš pozvao je sve da mole za blagoslov domovine. Župnik i župljani slažu se kako je divna prigoda slaviti patron te na ovakav način doživjeti crkveno zajedništvo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije