Sezona viroza i grlobolje

Naučite što vam govori iskašljaj i koje bolesti mogu biti razvijene u vama

kasalj
18.12.2019.
u 12:14

Sezona viroza i grlobolje pomalo je počela, kao i svaki put s početkom školske godine, i možemo očekivati da će se djeca s klasičnim simptomima viroze, među kojima je i kašalj, javljati sve češće, kaže dr. med. Ivan Dolušić, specijalist obiteljske medicine iz zagrebačkog Doma zdravlja Istok.

I obiteljska liječnica iz karlovačkog Doma zdravlja, dr. Matilda Zadro, kaže kako je ovih dana nešto više pacijenata s grloboljom, no češće su bakterijske upale grla, kao i pacijenti s alergijom na ambroziju, kod kojih je kašalj također jedan od simptoma.

Kako uzroci kašlja mogu biti bezazleni, on može upućivati i na ozbiljan zdravstveni problem, važno je voditi računa o tome da kod svakoga kašlja koji traje dulje od tjedan dana i ne smanjuje se, ili se javljaju i drugi simptomi, treba posjetiti liječnika, piše 24sata.hr. 

– Ako se kašalj javi kao simptom uz grlobolju ili curenje nosa, i djeca i odrasli za prvu ruku mogu si pomoći uobičajenim prirodnim lijekovima: čajem, medom, a po potrebi i sirupom za ublažavanje kašlja. No ako simptomi potraju dulje od tjedan dana, a pogotovo ako se javi i visoka temperatura, treba se javiti liječniku – kaže dr. Dolušić.

Ako već postoji dijagnoza s kojom kašalj možemo povezati – primjerice prehlada, kronični bronhitis ili alergija – liječnik odmah može prepisati terapiju, no ako se kašalj javi prvi put i potraje dulje od tri tjedna, vjerojatno će biti potrebne detaljnije pretrage, dodaje dr. Zadro.

– Osim na trajanje, kod kašlja treba obratiti pažnju na boju iskašljaja – dodaje zagrebački liječnik.

Naime, proziran ili bijeli iskašljaj najčešće je znak da ste zdravi, a oni obojeni mogu upućivati na određene zdravstvene probleme, pojašnjava. No i kod prozirnog iskašljaja koji je značajno pojačan možemo posumnjati u peludnu alergiju, a pojačan bijeli iskašljaj može biti povezan s refluksom želučanog sadržaja.

– Žuti ili žutozeleni iskašljaj upućuju na to da postoji infekcija, poput prehlade ili bronhitisa – dodaje.

Žuto-zeleni iskašljaj može biti povezan i s upalom sinusa, kod koje se sluz iz nosa slijeva u grlo, pa je nastojimo izbaciti upravo kašljanjem. S druge strane, ružičasti, crveni ili smeđi iskašljaj upućuju na tragove krvi, što upozorava na bakterijsku upalu pluća, kronični bronhitis, pa i tuberkulozu. Na to treba posumnjati osobito ako se uz to jave drugi simptomi infekcije, poput umora, glavobolje, povišene temperature i boli u prsima te otežanog disanja. Takav iskašljaj može upućivati i na rak pluća.

No nipošto se ne savjetuje da ljudi dijagnozu postavljaju sami niti da sami određuju postupak liječenja, upozoravaju sugovornici. Kod svakoga kašlja koji traje dulje od tjedan dana, a ne postaje blaži nego se pogoršava i javljaju se drugi simptomi, treba se javiti liječniku, kažu uglas.

Poseban oprez savjetuje se pušačima koji dan počinju teškim kašljem, pogotovo kad postoji obojeni iskašljaj, upozoravaju u Poliklinici za bolesti dišnog sustava u Zagrebu. Svakako bi što prije trebali obaviti pulmološki pregled radi ranog otkrivanja KOPB-a (kronične opstrukcijske bolesti pluća) ili raka pluća, što su najčešće plućne bolesti kod pušača. Što raniji odlazak liječniku važan je da se bolest što ranije otkrije jer su tad i šanse za izlječenje veće.

Na što upućuje boja iskašljaja

Prozirna ili bijela

Ako je riječ o normalnoj količini sluzi, te nijanse su znak zdravlja, odnosno nema razloga za zabrinutost. Ako je prozirna sluz pojačana, to može biti znak peludne alergije, a pojačana bijela sluz može upućivati na refluks hrane iz želuca.

Žuta ili žutozelena

Te nijanse upućuju na to da u gornjim dišnim putovima postoji neka infekcija – prehlada, bronhitis, upala sinusa i slično.

Ružičasti ili crveni iskašljaj

To je znak da su prisutni tragovi krvi i može biti povezan s kroničnom upalom sinusa, pluća, pa i tuberkulozom, kao i znak nekih težih bolesti, poput raka pluća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?