ŠTURA REAKCIJA SAVEZA

NATO-u je trebalo šest sati da sroči prvu reakciju. Evo što su nam odgovorili o padu letjelice u Zagrebu

11.03.2022.
u 15:06

U četvrtak oko 23 sata u Zagrebu se srušila bespilotna letjelica ruske proizvodnje. Ona je u naš prostor ušla u 22:57 sati iz Mađarske te je brzinom od 700 km/h letjela sedam minuta

Šest sati nakon što smo im postavili pitanje o padu vojne besposadne letjelice sinoć u Zagrebu, iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu stigla je prva reakcija, vrlo štura i sročena tako kao da više skriva nego što otkriva. 

– NATO-ova integrirana zračna i raketna obrana pratila je put letenja objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti najavile su da istražuju incident – rekao je uime NATO-a dužnosnik saveza. 

Podsjetimo, u četvrtak oko 23 sata u Zagrebu se srušila bespilotna letjelica ruske proizvodnje. Ona je u naš prostor ušla u 22:57 sati iz Mađarske te je brzinom od 700 km/h letjela sedam minuta. Nakon pada u Zagrebu ostavila je veliki krater.

– Prema saznanjima koja imamo, riječ je o letjelici ruske proizvodnje. Ne znamo je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. U hrvatski zračni prostor došla je iz smjera Mađarske, a prema riječima premijera Orbana u Mađarsku je došla iz smjera Rumunjske – rekao je ranije premijer Andrej Plenković u izjavi na ulasku na summit EU u francuskom Versaillesu i dodao kako je kontaktirana ukrajinska strana s ciljem da se provjeri ima li kakva saznanja o događaju. 

– Riječ je o ozbiljnom incidentu i tako ga tretiramo. Istraga je u tijeku. Građane pozivam da ostanu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Riječ je o incidentu, a proceduralne stvari moramo vidjeti. Ta letjelica veličine je aviona i nije srušena, očito, od Ukrajine do Zagreba – kazao je predsjednik Zoran Milanović i dodao da su radari detektirali letjelicu, ali i da se u kratkom roku ništa nije moglo napraviti.  

– Nad njom je izgubljena kontrola, iz regije nije, svi sjede i miruju. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje? – upitao je Milanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije