Proljetos zapovjedništvu OS BiH istekao mandat

NATO traži rotaciju generala na čelu vojske u BiH

25.07.2022.
u 08:30

Još početkom ožujka istekao je mandat načelniku Zajedničkog zapovjedništva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovniku Senadu Mašoviću te njegovoj dvojici zamjenika general-bojnicima Ivici Jerkiću i Gojku Kneževiću, piše Večernji list BiH.

No iz nepoznatih razloga Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još uvijek nije pokrenulo postupak imenovanja novog zapovjedništva, ali i popune generalskoga kora zbog odlaska u beneficiranu mirovinu nekolicine visokih časnika.

Kako se doznaje, mjesecima iz sjedišta NATO-ova stožera u Sarajevu kojemu je odnedavno na čelu brigadna generalica Pamela L. McGaha inzistiraju upravo na promjeni rukovodne strukture Oružanih snaga. S obzirom na to da se na toj poziciji događa rotacija po nacionalnom ključu, sada je na redu da se nakon hrvatskog i bošnjačkog generala Ante Jeleča i Senada Mašovića nađe srpski general.

Rotacija pozicija

Očekuje se da će bošnjačka strana vjerojatno dobiti sadašnju poziciju na kojoj se nalazi hrvatski general-bojnik Ivica Jerkić koji obnaša dužnost zamjenika za operacije, dok je general-bojnik Gojko Knežević zamjenik za resurse. Pojedini od ovih časnika, ali i ukupno 13 generala mora po sili zakona u mirovinu zbog čega se očekuje promaknuće novih časnika Oružanih snaga BiH.

Valja znati kako je Zajednički stožer Oružanih snaga BiH stručno tijelo podčinjeno ministru obrane i u svom sastavu ima operacije s tri uprave i verifikacijskim centrom, resurse s četiri uprave, odjeljenje za potporu, ured za vojnu policiju te Dom Oružanih snaga.

Zajedničkom stožeru podređeni su Operativno zapovjedništvo i Zapovjedništvo za potporu. Istodobno, Operativno zapovjedništvo u svom sastavu ima tri pješačke brigade čije je sjedište u Banjoj Luci, Čapljini i Tuzli koje pak u svom sastavu imaju po tri pješačka bataljuna, jedan artiljerijski bataljun, zatim izviđačku četu, vod vojne policije i vod veze. Brigada taktičke potpore sa sjedištem u Sarajevu u svom sastavu ima bataljun veze, inženjerijski bataljun, vojno-obavještajni bataljun, deminerski bataljun, bataljun vojne policije, oklopni bataljun, četu atomsko-biološko-kemijskog djelovanja i vod veze. Brigada zračnih snaga i protuzračne obrane ima sjedište u Banjoj Luci, a čine je 2 helikopterska skvadrona, bataljun letačke potpore, zatim bataljun protuzračne obrane, bataljun zračnog osmatranja i javljanja te zrakoplovna eskadrila. Na većini vodećih pozicija nalaze se časnici koji su sudjelovali u ratu i oni mogu konkurirati na vodeće pozicije bez obzira na to je li riječ o Zajedničkom zapovjedništvu OS BiH ili pak sve niže strukturne organizacije u okviru Operativnog zapovjedništva i Zapovjedništva za potporu. Do sada je u značajnoj mjeri upravo ta činjenica značajno opterećivala visoke časnike.

Sedma muslimanska

Posebno se to odnosi na sadašnjeg odlazećeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga BiH. Senad Mašović je, naime, bio bivši pripadnik 7. muslimanske brigade Armije BiH koja je bila poznata po ideološkoj i vjerskoj indoktrinaciji lokalnih Bošnjaka, ali i brutalnim zločinima za koje je odgovarao samo jedan njihov pripadnik. Mašović je bio i jedan od pukovnika pri Vojsci Federacije BiH u čiji je sastav ušla i 7. muslimanska kao “Sedma viteška mehanizirana brigada”.

Bila je to vodeća bošnjačko-muslimanska postrojba u ratu u čijem su sastavu bili brojni mudžahedini uz tadašnje Bošnjake. Mašović je vrlo brzo napredovao u vojnoj karijeri. Kada je stupio na visoke dužnosti nije imao ni visokoškolsko obrazovanje. Bio je i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH. Vojne edukacije pohađao je u Turskoj nakon što mu je Visoko vojno učilište u Zagrebu odbilo zahtjev za školovanje upravo zbog ratnog angažmana u 7. muslimanskoj brigadi. Poznato je da je bivši vojni ataše SAD-a u BiH pukovnik Ayers 2007. od tadašnjeg načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generala Sifeta Podžića pismenim putem zatražio da iz OS-a otpusti Mašovića.

 

Komentara 1

AL
Alle
08:46 25.07.2022.

Pa nedaju ni da na čelno mjesto FUMUP a dođe Hrvat, hehee kamo li na čelo vojske, prije će Sejdo Bajramović postat glavnokomadujući nego Hrvat :P

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije