Jens Stoltenberg

NATO svjestan da na Balkanu može doći do nasilja i rata

28.06.2017.
u 20:06

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su odluke o vojnim vježbama s Rusijom i statusu Humanitarnog centra u Nišu "stvar Srbije". Stoltenberg je srpskim novinarima rekao da je "na Srbiji da odluči" i da NATO poštuje neutralnost, javlja B92. 

"Važno je da svaka država izabere svoj put, poštujemo kada države žele postati članice, ali i vašu odluku da ne budete dio saveza, jer ste suverena država", rekao je Stoltenberg. Kako je rekao, NATO cijeni partnerski odnos sa Srbijom, a on osobno se unaprijed raduje nastavku suradnje i s premijerkom Anom Brnabić. Govoreći o odluci Srbije da izvodi zajedničke vojne vježbe s Rusijom, generalni tajnik NATO-a kaže da "Alijansa poštuje odluke koje Srbija donosi". 

Prvi čovjek vojne alijanse je govorio i o bombardiraju SRJ 1999. godine. Kako kaže, tada nije bio u NATO i ne može govoriti o osiromašenom uraniju i streljivu korišćenom tamo, ali je rekao da je NATO sada na Kosovu kako bi pomogao stabilizaciji i izbjegavanju nasilja. 

Stoltenberg je rekao da je NATO svjestan da na Balkanu postoje tenzije i da "tamo može doći do nasilja i rata". 
"To se ubuduće mora spriječiti i zato pozdravljamo partenrstvo s vašom zemljom i važno nam je članstvo okolnih zemalja kako bismo izbjegli neprijatne situacije iz prošlosti", navodi Stoltenberg. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?