INTERVJU: Marina Pendeš

NATO je naš konačni cilj, a ne aktiviranje plana MAP-a

28.05.2016.
u 07:00

S jednako velikim iskušenjima, uz reforme na putu prema Europskoj uniji, institucije BiH suočavaju se s potrebom prihvaćanja novih dokumenata i usvajanja standarda kako bi se došlo na korak do članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Ministrica obrane Marina Pendeš u intervjuu za Večernji list ističe kako to nije samo obveza njezina ministarstva nego više institucija.


Večernji list BiH: U kontekstu resora obrane već dugo je aktualno usvajanje dokumenta “Pregled obrane”, kao i knjiženje perspektivnih vojnih lokacija, što prate i partneri iz NATO-a i s time vežu aktivaciju MAP-a. Dokle se stiglo kad je ovo u pitanju?

- Važno je naglasiti kako je naš put prema NATO-u obveza nekolicine državnih institucija, a ne isključivo Ministarstva obrane BiH. Ono na čemu mi aktivno radimo zajedno s Pravobraniteljstvom BiH i drugim nadležnim tijelima jest rješavanje pitanja uknjižbe perspektivne vojne imovine, jednog od tri uvjeta koja su pred BiH postavljena za aktivaciju MAP-a - Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, a znamo i stalno ponavljamo što to NATO predstavlja jednoj državi kao što je BiH - sustav kolektivne sigurnosti koji jamči mir i sigurnost...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?