Predstavljen kalendar "Nematerijalna kulturna baština Hrvata, Srba i Bošnjaka u HBŽ-u"

Nastavljeno neumorno traganje za narodnim blagom

22.12.2022.
u 16:55

U sklopu istraživanja i predstavljanja nematerijalne kulturne baštine HBŽ-a karmelićanin otac Zvonko Martić, doktor etnologije, znanstvenik i čuvar narodnog blaga, proteklih je mjeseci neumorno tragao za još nezabilježenim motivima. Dio tog projekta je i izrada kalendara za 2023. godinu kako bi i na taj način pokazao bogatstvo svih triju naroda koji obitavaju na području šest lokalnih samouprava HBŽ-a.

Snimanje motiva

Pratili smo svojedobno oca Zvonka i njegova starog suradnika, umjetničkog fotografa iz Sarajeva Jasmina Fazlagića na snimanju tih motiva u Livnu i Bosanskom Grahovu. Sa zanimanjem smo pratili s koliko znanja i strpljivosti objašnjava "glumcima", osobama obučenim u tradicijsku narodnu nošnju, što trebaju raditi, kako pozirati..., a sve kako bi ostalo zabilježeno i trajno sačuvano za buduće generacije. I taj uradak, kalendar "Nematerijalna kulturna baština Hrvata, Srba i Bošnjaka u HB županiji" predstavljen je u okviru tradicionalne kulturne manifestacije "Božiću ususret" u KIC-u Tomislavgrad. Dvanaest mjeseci i isto toliko pomno biranih kulturnih dobara. - Projekt je morao imati živu tradiciju, a birali smo ona kulturna doba koja su već upisana na različite reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine, ali i ona za koje bi trebalo početi aktivnosti oko upisa na federalnu i državnu listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine - govori nam o. Martić, a mi na izloženim umjetničkim fotografijama prepoznajemo umijeće izrade livanjskog sira u selu Smričani i krsnu slavu u Bosanskom Grahovu, potom natjecanje u košenju trave na Kupresu, sevdalinku, pjevanje uz gusle, pohod groblju na uskrsno jutro u župi Podhum u okolici Livna, usmene predaje o hajduku Mijatu Tomiću, dva nijema kola bez instrumentalne pratnje - glamočko i unačko kolo iz okolice Drvara, pastirsku igru pljočkanje u Obljaju kod Bosanskog Grahova, muško i žensko pjevanje na Kupresu te brijanje mladoženje - svadbeni običaj u Roškom Polju, u okolici Tomislavgrada. Pitamo oca Zvonka je li bilo teško sve to istražiti, pripremiti i kakva je bila suradnja s ljudima na terenu.

Problemi se zaborave

- Moram pohvaliti sve ove ljude i zahvaliti im na strpljenju. Sve ono što prethodi slici uistinu je dugotrajan proces priprema, istraživanja, odlazaka na teren, razgovora. Ono što je ljepota svih ovih projekata mreža je novih poznanstava, prijateljstava, suradnika. A kad se sve ovo završi, onda se sav umor, problemi zaborave, a ostaju samo lijepe stvari - zaključio je o. Zvonko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?