Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nastavljena ekshumacija i potraga posmrtnih ostataka kod Kalinovika

01. lipnja 2021. u 14:55 0 komentara 111 prikaza
ekshumacija

Na lokalitetu kanjona rijeke Bistrice, uz put M18, u mjestu Dobro Polje, općina Kalinovik, nastavljen je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima osoba nestalih u proteklom ratu.

Na mjestu ekshumacije do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje četiri osobe, koji su izuzeti i bit će proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom razdoblju, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Ova lokacija izuzetno je obimno i složeno područje za pretraživanje, gdje se očekuje pronalazak većeg broja posmrtnih ostataka, a situaciju dodatno usložnjava nepristupačan i teško prohodan teren prekriven kamenom, te se prekopavanje terena vrši ručno.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi ovlašteni istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH pod nadzorom postupajućeg tužitelja, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za ICMP, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka posjetili su i predstavnici operativne radne grupe za nestale osobe ispred Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK) i UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA-e na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.