Ljubuški

Nastavljaju se radovi na tvrđavi hercega Stjepana, oživit će i rimski vojni logor na Gračinama

22.10.2020.
u 19:00

Kada je riječ o tvrđavi hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom, kroz ovaj projekt u građevinske radove koji, između ostaloga, podrazumijevaju obnovu samih bedema bit će uložene 432.000 eura

Tvrđava hercega Stjepana Kosače uskoro bi trebala biti u potpunosti obnovljena, a rimski vojni logor na Gračinama dobiti novoizgrađeni posjetiteljski centar. Riječ je o realizaciji projekta “HeritageREVIVED” (Oživjela baština) za koji je potpisan ugovori u Ljubuškom. Ugovor za glavni projekt potpisao je ravnatelj JU Razvojna agencija ZHŽ – HERAG Radoslav Luburić s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, piše Večernji list BiH

Arheološka nalazišta

Zatim je JU HERAG potpisao partnerske ugovore s predstavnicima Grada Ljubuškog, Grada Solina, Općine Ulcinj te Županijske uprava za ceste Split. Projekt vrijedan nešto manje od dva milijuna eura financira EU u okviru Interreg IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH – Crna Gora (2014. – 2020.).

Važno je naglasiti kako, od ukupno 1,965.441,19 eura, čak 1,111.628 eura ide za aktivnosti planirane u Bosni i Hercegovini, odnosno Zapadnohercegovačkoj županiji. Glavni cilj projekta je, baš kao što i sam njegov naziv govori, oživljavanje baštine, odnosno jačanje i raznolikost turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i omogućavanje boljeg upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

Provedbom projekta projektni partneri žele doprinijeti pozicioniranju cjelokupnog programskog područja na europskoj razini kao teritorija bogatog kulturnom baštinom i poboljšati socioekonomski kontekst naših gradova i programskog područja revitalizacijom perifernih arheoloških nalazišta, razmjenom znanja i izgradnjom kapaciteta, kao i zajedničkom promocijom te uključivanjem ciljnih mjesta u održivu kulturnu i turističku ponudu gradova partnera.

Kada je riječ o tvrđavi hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom, kroz ovaj projekt u građevinske radove koji, između ostaloga, podrazumijevaju obnovu samih bedema bit će uložene 432.000 eura.

- Planirana je obnova središnje kule, popularno zvane Herceguša, braniča kule i jugoistočnog bedema, čime bi cjelokupan kompleks ostvario siguran pristup i bio oslobođen tereta ozbiljnih oštećenja, uslijed utjecaja atmosferilija i dugotrajnog zapostavljanja arhitekture - kaže Radoslav Luburić, ravnatelj JU HERAG.

Po završetku infrastrukturnih radova ostvaruje se siguran pristup turistima i ostalim posjetiteljima staroga grada. Inače, ovaj projekt radovima se naslanja na projekt naziva “Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori FORT-NET” koji je, između ostaloga, predviđao saniranje istočnih perimetralnih bedema na tvrđavi koja bdije nad Ljubuškim.

Opremanje muzeja

- “HeritageREVIVED” će, osim tvrđave, oživiti baštinu vojnog rimskog logora na Gračinama kroz izgradnju i opremanje suvremenog posjetiteljskog centra. U spomenute radove te opremanje svojevrsnog muzeja uložit će se 318.000 eura.

V. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić ističe kako će obnova tvrđave hercega Stjepana i izgradnja posjetiteljskog centra na Gračinama proširiti turističku ponudu grada.

- Završetak spomenutog projekta, uz daljnja ulaganja na Kravici, doprinijet će razvoju turizma u našem gradu, privući veći broj turista, a time otvoriti i nova radna mjesta - zaključio je v. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije