NASTAVLJA SE POTPORA VM BiH: Porast uvoza električnih vozuila u BiH

14.02.2024.
u 15:46

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2024. godine, čime je praktično produženo razdoblje važenja ranije odluke donesene sukladno Zakonu o carinskoj tarifi BiH.


Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 % na 5 % za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduvjeti za masovniji uvoz ovih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila.
Ova mjera je konkretna financijska potpora građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz ove vrste automobila, smanjenju zagađenja zraka, bolje zaštite okoliša uz podizanje sigurnosti u prometu te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice. Na ovaj način želi se doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni
Balkan u borbi protiv klimatskih promjena. Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.
Prema podatcima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do listopada 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od 300 % u odnosu na prethodnu godinu kada ih uvezeno 69. Hibrida je zaključno s krajem listopada 2023. godine uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom razdoblju ukupno 936 ovih vozila prvi put registrirano u BiH.

 

VM BiH DONIJELO ODLUKU O PROVOĐENJU FINACIJSKIH SANKCIJA VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a
 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o načinu provođenja ciljanih financijskih sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda povezanih s financiranjem terorizma i financiranjem širenja oružja za masovno uništenje, s tehničkim korekcijama Ureda za zakonodavstvo usvojenim na sjednici.

Donošenjem ove odluke Bosna i Hercegovina u cijelosti ispunjava FATF preporuke te značajno poboljšava učinkovitost koju FATF traži u ovom području. Odlukom, koja je donesena tijekom posjeta Odbora eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL), Bosna i Hercegovina iskazuje
odlučnost za sprječavanje financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje te unaprjeđenja međunarodne suradnje u području sigurnosne politike. Odlukom se utvrđuje način provođenja ciljanih financijskih sankcija povezanih s financiranjem terorizma i širenja oružja za masovno uništenje sukladno odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje za cilj imaju sprječavanje i
suzbijanje terorizma i financiranje terorizma te sprječavanje, prekidanje i suzbijanje financiranja širenja oružja za masovno uništenje.

 

AKCIJSKI PLAN ZA PROVEDBU STRATEGIJE KOMUNICIRANJA O PRISTUPANJU EU-u
 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcijski plan za implementaciju Strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji - od kandidatskog statusa do članstva za 2024. godinu, s korekcijom na sjednici.

Prethodno je na sjednici usvojena Informacija Direkcije za europske integracije BiH o pripremi prijedloga ovog akcijskog plana na temelju doprinosa 23 institucije BiH. Na sjednici je zadužena Direkcija za europske integracije da uime Vijeća ministara BiH zatraži od njegovih institucije i tijela da se aktivnije uključe u pripremu prijedloga narednog akcijskog plana i provedbu tekućeg. S ciljem fokusiranja komunikacija na ostvareni napredak u procesu europskih integracija i tema od značaja za javnost u BiH, u Akcijski plan su uvrštene aktivnosti koje su u direktnoj vezi s prioritetima i obvezama koje proističu iz procesa europskih
integracija. Aktivnosti su razvrstane u oblastima izdavaštva, online komunikacija, događaja, natjecanja i istraživanja.

 

SPORAZUM SA SRBIJOM ZA IPA III PROGRAM PREKOGRANIČNE SURADNJE
       
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA III Program prekogranične suradnje "Srbija - Bosna i Hercegovina" za razdoblje 2021. - 2027. godine. Cilj Programa je unapređenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u Europsku uniju (EU) i promoviranje društveno-ekonomskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative koje doprinose jačanju međusobne suradnje i unapređenju sigurnosti.

Ukupni proračun Programa je 16.223.529,42 eura, od čega se očekuje maksimalan doprinos EU-a u iznosu 14 milijuna eura. Za implementaciju ovog programa kontribuciju u vezi s pojedinačnim projektima u iznosu 2.223.529,42 eura snosit će krajnji korisnici projekata,  a u slučaju da se kao korisnik granta pojavi institucija BiH, sredstva domaćeg sufinanciranja bit će planirana u proračunu institucija BiH.
Sporazumom se utvrđuje programska struktura prekogranične suradnje za razdoblje 2021. – 2027. godine, tijela i njihove odgovornosti u vezi s Programom te sustav upravljanja i kontrole financijskim sredstvima, programiranje, monitoring i evaluacija. Ministarstvo financija i trezora BiH će Prijedlog ovog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika sporazuma predložena je direktorica Direkcije za europske integracije BiH.

PROCES RATIFIKACIJE: BiH U PROGRAMU EU-a GRAĐANI, JEDNAKOST, PRAVA I VRIJEDNOSTI
 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ (CERV - Citizens, Equality, Rights and Values) 2021. - 2027. godine, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Sudjelovanje BiH u CERV programu održat će kontinuitet i omogućiti nastavak i jačanje uspostavljene suradnje u okviru ranijeg programa „Europa za građane“ te doprinijeti razvijanju novih partnerstva između bosanskohercegovačkih i europskih gradova, koja u prvi plan stavljaju suradnju organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica na kulturnom, sportskom i ekonomskom planu.

POTPORA JAČANJU ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, dalo je suglasnost mikrokreditnoj zakladi Mikra za podnošenje kreditne aplikacije Razvojnoj banci Vijeća Europe za djelomično financiranje mikrokredita za žene poduzetnice.

Radi se o kreditu u iznosu od 3.000.000 eura za djelomično financiranje mikrokredita, za žene koje vode poslove uglavnom u ruralnim područjima širom Bosne i Hercegovine, usmjerenih na jačanje ženskog poduzetništva. Mikrokreditna zaklada, kao zajmoprimac, u potpunosti snosi rizik otplate kredita, rizik
financiranja u ciljnom sektoru i osigurava kreditoru sva potrebna pokrića i jamstva za odobrenje kredita.
Obveza davanja suglasnosti za investicije proističe iz Statuta Razvojne banke Vijeća Europe i nije vezana za zaduživanje Bosne i Hercegovine niti za izdavanje suverenih državnih jamstava.

 

INFORMACIJA O RASPODJELI TEKUĆE PRIČUVE ZA RAZDOBLJE I. – IX. 2023.
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o raspodjeli korištenja sredstava tekuće pričuve za razdoblje I. - IX. 2023. godine, koju će Ministarstvo financija i trezora BiH dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

U Informaciji se navodi da su ukupno planirana sredstva tekuće pričuve za 2023. godinu iznosila 9.189.000,00 KM, od čega je u prvih devet mjeseci odobreno 4.662.895,00 KM, a realizirano 2.650.576,83 KM. Najviše sredstava dodijeljeno je kao pomoć Republici Turskoj za saniranje posljedica potresa (milijun KM), koji se dogodio u veljači 2023. godine, te u svrhu pomoći Republici Sloveniji u otklanjanju posljedica poplava (500.000,00 KM) u kolovozu prošle godine. 

SAVJETODAVNO POVJERENSTVO ZA DUG
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Rješenje o imenovanju Savjetodavnog povjerenstva za dug, sukladno Zakonu o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH.

U ime Vijeća ministara BiH za predsjedatelja ovog povjerenstva imenovan je ministar financija i trezora Srđan Amidžić, a za njegovog zamjenika imenovan je zamjenik ministra financija i trezora Muhamed Hasanović, dok je za člana imenovana Zakira Muratović, pomoćnica ministra za javni dug, a za zamjenika člana Dragana Lažetić, šefica Odsjeka za plan i analizu vanjskog duga. U Povjerenstvo su, među ostalim, kao članovi imenovani entitetski ministri financija, Toni Kraljević i Zora Vidović, direktorica Direkcije za financije Brčko distrikta BiH Janja Geljić te uime Centralne banke BiH rukovoditeljica Službe za odnose BiH s međunarodnim financijskim institucijama Belma Saračević, kao i zamjenski članovi iz tih institucija.

SUGLASNOST ZA GLASOVANJE U BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost zа organiziranje glasovanja državljana Ruske Federacije koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, u povodu održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Glasovanje je omogućeno 9. 3. 2024. godine u zgradi kompanije „OPTIMA Grupa“ d.o.o. u Banjoj Luci, u terminu оd 11.00 do 15.00 sati, а glavno biračko mjesto bit ćе otvoreno 17. 3. 2024. godine u prostorijama Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu u terminu od 8:00. do 20:00 sati.

IMENOVANJE POLICIJSKOG ČASNIKA ZA VEZU MAĐARSKE
Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova dana je suglasnost za imenovanje potpukovnika Istvana Erdosa na dužnost policijskog časnika za vezu Mađarske, sa sjedištem u Skoplju.

REALIZACIJA ZAKLJUČKA ZASTUPNIČKOG DOMA PS BiH
Na sjednici je zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa da pripremi i dostavi Vijeću ministara BiH u roku od 30 dana informaciju o institucijama koje nisu bile uspješne u implementiranju softverskih rješenja sukladno zaključku 15. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prethodno će od Ureda za reviziju institucija BiH biti zatražena lista 25 institucija koje nisu bile uspješne u implementiranju softverskih rješenja. Vijeće ministara BiH donijelo je ovaj zaključak nakon što je upoznato sa zaključkom15. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održane 30. 1. 2024.godine, u povodu rasprave o Izvješću o provedenoj reviziji učinka o temi „Uvođenje softverskih rješenja.“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije