deževica, uskoplje, vitez...

Nastavlja se kulturna manifestacija ‘Hrvatsko proljeće središnje Bosne’

08.04.2017.
u 12:15

Bogatim i raznovrsnim programom, koji je najavljen za idući vikend, nastavlja se četvrta po redu kulturna manifestacija “Hrvatsko proljeće središnje Bosne” koju organizira ŽO Mladeži HDZ-a BiH Srednjobosanske županije, a osmislile su je i njome koordiniraju Gloria Lujanović i Irena Mrnjavac. Nakon što je manifestacija otvorena 24. ožujka u Fojnici izložbom radova članova Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH, u međuvremenu su upriličena još tri kulturna događaja.

Prvi je promocija knjige “Ljudi i vrijeme” autora Zvonimira Čilića u Bugojnu, drugi monodrama Joška Ševe “Govorite li hrvatski?”, koja je izvedena u Jajcu i Busovači, a sinoć je u hodočasničkom domu u Deževicama predstavljen Zbornik radova o fra Jakovu Markijsom. Program HPSB nastavlja se večeras u Uskoplju koncertom fantastičnog trija Rubinstein Klezmer Project koji počinje u 20 sati u Domu kulture.

Poseban, a po mnogima, i najvažniji događaj ovogodišnje manifestacije je premijera filma “Bijeli put” koja će biti izvedena u Novoj Biloj 9. travnja u 19 sati u crkvi Duha Svetoga. Crkva koja je u ratu pretvorena u bolnicu najprepoznatljiviji je simbol stradanja Hrvata Lašvanske doline, dok je humanitarni konvoj “Bijeli put” spasio tisuće života. Produkciju filma koji će premijerno biti prikazan upravo u sklopu “Proljeća” potpisuje Tomislav Bubalo, redatelj je Zdenko Jurilj, direktor fotografije Antoni Ćorić, a montažer Tomislav Topić.

Publika će premijerno imati priliku vidjeti do sada neobjavljene snimke “Bijelog puta”. U sklopu ovogodišnjeg “Proljeća” bit će izvedeno 17 kulturnih događaja u 15 općina središnje Bosne. Manifestacija koja se ranijih godina s općina Srednjobosanske županije proširila na Žepče i Tomislavgrad ove godine gostuje i u Zenici te Usori. Program će prvi put biti izveden i u Dobretićima, najmlađoj općini SBŽ-a. Medijski pokrovitelj ovog kulturnog događaja je i Večernji list. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?