konjic

Nastavak ulaganja u Titov bunker

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
31.08.2019.
u 15:22

Agencija "Prvi korak" d.o.o. je u ime Općine Konjic uspješno aplicirala na Javni poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta za Obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa. Odobrena sredstva u iznosu od 7.000,00 KM će biti usmjerena na Sanaciju kamuflažnih zgrada II i III u sklopu objekta D-O ARK. 

"Nakon uređenja platoa ispred objekta, sanacije mokrih čvorova, ispitivanja elektroinstalacija i kompletirane zamjene dotrajalih vatrogasnih aparata, nastavljamo sa pozitivnim pričama u objektu Titov bunker", navode iz Agencije "Prvi korak", piše Indikator. 

U prostorijama Ministarstva kulture i sporta FBIH ovih dana će biti upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava za navedeni projekt. 

Titov bunker u Konjicu izgrađen je u tajnosti od 1953. do 1979., pod nazivom DO ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najbližih suradnika. 

Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. 

Objekt, koji podsjeća na labirint, s više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom, bio je do 90-ih godina najstrože čuvana vojna tajna. U njegovu izgradnju investirano je 4,6 milijardi američkih dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije