Sastanak Bošnjaka

Nasilje i teror nije put Bošnjaka, problem je 'tekfir' ideologija

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Sastanak reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića s bošnjačkim predstavnicima iz političkog, naučnog, kulturnog i vjerskog života BiH rezultirao je donošenjem zajedničke izja
05.12.2015.
u 07:00

Nakon terorističkih napada u svijetu i BiH, politički predstavnici iz SDA, SBiH i BPS-a te Islamske zajednice uputili oštre osude Izetbegović najavio 'kirurški preciznu i selektivnu' represiju

Čelnici najvećih bošnjačkih stranaka i Islamske zajednice (IZ) u BiH jučer su u Sarajevu usvojili zajedničku izjavu kojom su osudili teror i nasilje koje se u ime muslimana zbiva diljem svijeta, pozvavši istodobno Bošnjake u BiH i sva tijela vlasti na odlučno suprotstavljanje takvim pojavama, piše Večernji list BiH. Ova izjava uslijedila je nakon nedavnog terorističkog napada u kojemu je sudjelovao jedan vehabija koji je ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, dok je bačena eksplozivna naprava na Policijsku postaju u Zavidovićima. Na jučerašnji sastanak nije se odazvalo više bošnjačkih stranaka, a Naša stranka je poručila kako su se dužnosnici SDA trebali ispričati za dovođenje mudžahedina i vehabija za vrijeme rata, koji su i doveli do radikalizacije među Bošnjacima.

Zaustaviti radikalizam

Na sastanku su izrijekom spomenuti promicatelji tekfirske struje u islamu, koja gotovo sve države u kojima danas žive muslimani smatra nevjerničkima i zagovara povratak "izvornom islamu" te potiče na ubojstvo onih koji islamsku vjeru tumače drugačije od njih. Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je bio inicijator sastanka bošnjačkih političkih i vjerskih lidera, kazao je novinarima kako je cilj bio potvrditi opredijeljenost i ustrajavanje na putu dobra u vremenu punom nasilja. 
- Kao odgovorni ljudi bošnjačkog naroda želimo kazati da nasilje i teror nije naš put, rekao je Kavazović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović konstatirao je pak kako BiH nije zaobišlo radikalno tumačenje islama pa je i sama bila izložena terorizmu koji je iz njega proistekao. 
- Devijantna ideologija tekfira našla je, na žalost, plodno tlo u BiH, kazao je Izetbegović dodavši da u BiH nisu pravodobno prepoznate opasnosti koje to nosi. Izetbegović je podsjetio kako su samozvani tumači islama, suprotstavljeni Islamskoj zajednici u BiH, prouzročili širenje ekstremizma koje je protivno biću i naravi vjere muslimana koji žive u BiH.

Puno vremena

Izetbegović je upozorio kako je opasnost toliko narasla da je sada potrebno ponovo braniti muslimane u BiH od narasle opasnosti. "Morat ćemo ponovno braniti našu vjeru, kulturu i sustav vrijednosti", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH dodavši kako će se to činiti institucionalno, moralno i politički, ali i represijom koja će biti "kirurški precizna i selektivna kako ne bi potaknula novi val radikalizma". Ovaj problem, kako je dodao, neće biti lako riješiti i za to će trebati puno vremena. U izjavi bošnjačkih političkih i vjerskih lidera o nasilnom ekstremizmu, usvojenoj na sastanku u Sarajevu, najoštrije je osuđen svaki oblik terorizma bilo gdje u svijetu uz potvrdu odlučnosti za suprotstavljanje ekstremizmu i radikalizmu. Od svih tijela vlasti u BiH traži se suprotstavljanje svakom obliku radikalizma i terorizma, kao i od svih nositelja vjerskog autoriteta u zemlji. Od vlasti muslimanskih zemalja zatraženo je da poštuju tradiciju muslimana koji žive u BiH, a od teoloških krugova iz tih zemalja poštivanje njihove samosvijesti i identiteta. Zemljama Europske unije upućen je poziv da se suprostave islamofobiji i diskriminaciji muslimana, a međunarodnoj zajednici da se suprotstave širenju siromaštva. 

Komentara 1

BI
Bilstein
12:44 05.12.2015.

svi su oni tekfir, ne vjerujem ja ni jednom

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?