Brdo Križevac

“Naši stariji su nas poučili da samo u križu možemo tražiti spasenje”

10.09.2018.
u 18:30

- Uspinjući se ovoga jutra na Križevac i mi smo donijeli svoje križeve te ih želimo pridružiti Kristovu križu, želimo učiti od Isusa svoj križ strpljivo nositi kako bi nam urodio uskrsnućem - tim riječima počeo je misno slavlje fra Slavko Soldo, župni vikar međugorske župe, bivši provincijal i misionar u SAD-u, pred više desetaka tisuća hodočasnika iz BiH, Hrvatske i dvadesetak zemalja svijeta koji su se jučer okupili na proslavi blagdana Uzvišenja Križa Kristova na brdu Križevac u Međugorju.

U suslavlju s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i još 27 svećenika, ispred zavjetnog križa na brdu Križevac svečanu svetu misu predslavio je fra Slavko Soldo, međugorski franjevac.

Spomen na 1934.

- Opet smo se na blagdan Uzvišenja sv. Križa okupili oko velikog križa koji od davne 1934. godine dominira ovim našim krajem. Sveta je to baština koju su nam naši očevi ostavili kao putokaz za hod kroz život - kazao je međugorski franjevac te dodao kako su nas “naši stariji poučili da samo u križu možemo tražiti spasenje”.

- Isusova smrt na križu poziv je da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio. Isus je htio da Njegova smrt bude obnova onoga što je mnogo puta rekao svojim učenicima. Nema ljubavi bez žrtve - istaknuo je u svojoj homiliji fra Soldo. Podsjećajući vjernike na povijest Križevca, taj dugogodišnji misionar u SAD-u i bivši provincijal Hercegovačke franjevačke provincije je u svojoj propovijedi još kazao: - Naši oci su svojom žrtvom u podizanju ovog križa to zorno kazali. Izgradnjom križa praktično su nam pokazali da ljubav uvijek uključuje žrtvu. Svaki djelić materijala od kojeg je križ napravljen uznijeli su na svojim rukama na ovo mjesto. Uspinjali su se grubim kamenitim putom, uskim i strmim. Uradili su i ono što su naumili napraviti kao znak zahvalnosti Spasitelju, znamen vjere i pouka. Na nama je to shvatiti, zaživjeti i prenijeti na svoje potomstvo kao sveti znamen. Rođeni Međugorčanin fra Slavko Soldo još je dodao: - Kad je komunizam htio uništiti naše korijene, Gospa dolazi k nama, poziva nas da osnažimo svoju vjeru. S Podbrda u Bijakovićima pokazuje na veliki zavjetni križ na Križevcu. Iz naše domovine poziva cijeli svijet na obraćenje. Govoreći ustrajno: “Djeco, ne zaboravite, postoji Bog. Obratite se, slušajte i provodite riječi moga Sina, molite se. Razgovarajte s Bogom. Činite pokoru za grijehe. Neka vam Božja riječ postane pravilo života. Tražite snagu za život u presvetoj euharistiji. Postoji vječnost, morate se za nju pripraviti”. Mnogi iz našeg naroda, a iz cijelog svijeta su čuli i poslušali Njezin poziv. U Crkvi je ponovno nastao val obnove i novog oduševljenja za vrednote evanđelja, za Kristov križ i svete sakramente. Isus nije bježao od križa, križ će opet trijumfirati - Kraljica Mira trajno bdije nad nama. Ona nas ljubi.

Inače, kad je 1933. godine međugorski župnik fra Bernardin Smoljan zajedno sa svojim župljanima podizao 8,56 metara visok monumentalni armirano-betonski križ na brdu Šipovac, iznad Međugorja, vjerojatno ni sanjao nije kako će se u naše vrijeme prema tome križu uspinjati milijuni ljudi iz cijeloga svijeta. U križ su ugrađene relikvije Isusova križa dobivene iz Rima. U proljeće 1988. na tom brdu postavljeni su brončani reljefi. Četrnaest postaja Isusove muke i križnoga puta te petnaesta postavljena ispod križa prikazuju Isusovo uskrsnuće. Reljefe je izradio talijanski kipar Carmelo Puzzolo.

Pobožni puk župe Međugorje prije 85 godina zavjetovao se u čast Svete godine podići na brdu Šipovcu betonski križ. Predvođeni tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, unatoč velikoj neimaštini, noseći građevinski materijal na konjima, a dobar dio i na vlastitim leđima, izgradili su ovaj veliki zavjetni križ. I od tada se brdo Šipovac prozvalo Križevac.

Po tom imenu znaju ga svi hodočasnici koji su se u proteklih 37 godina, od kada su počela ukazanja Blažene Djevice Marije - Kraljice Mira u Međugorju, uspinjati strmim putovima prema vrhu. Zavjetovali su se onda vrijedni žitelji Međugorja da Gospodin očuva njihove vinograde i polja od nevremena, osobito tuče.

Od Šipovca do Križevca

Osim okupljanja za godišnjicu ukazanja, već godinama veliki broj vjernika dolazi na proslavu Uzvišenja Križa Kristova koja se po tradiciji slavi prvu nedjelju poslije Male Gospe. Tako je bilo i jučer, kad su se deseci tisuća hodočasnika uspinjali prema vrhu brda Križevac.

Odsvuda na brdo Križevac dolazili su pješice u Međugorje, mnogi bosi iz udaljenijih mjesta Hercegovine i Dalmacije. Putovali su i cijelu noć kako bi ujutro stigli do Križevca. Neki su hodočasnici noć prospavali na brdu kako bi bili što bliže oltaru podno križa. U ranu zoru zaputili su se oni iz okolice Brotnja, kao i domaći župljani.

Među mnogobrojnim hodočasnicima iz BiH i Hrvatske bili su i oni iz Slovačke, Ukrajine, Malte, Italije, Irske, Engleske, SAD-a, Ukrajine, Rumunjske, Nizozemske, Belgije, Škotske, Koreje, Austrije, Češke, Francuske, Burkine Faso, Švicarske, Poljske, Slovenije, Portugala, Njemačke…

Liturgijsko pjevanje imao je fra Zvonimir Pavičić tijekom misnoga slavlja. Na kraju svima zaslužnim za veličanstvenu proslavu blagdana Uzvišenja Križa Kristova na međugorskom brdu Križevac zahvalio je međugorski župnik fra Marinko Šakota.

I ovogodišnja proslava na brdu Križevac započela je molitvom krunice.

Radiopostaja “Mir” Međugorje na ovaj blagdan izravno je prenosila misu s brda Križevac. Zanimljivo, 16. ožujka 1934. godine blagoslovljen je novoizgrađeni križ i tada je slavljena prva sveta misa na brdu Križevac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije