Razgovor: Ravnatelj Doma zdravlja Posušje Ivica Ćorić

Naši pacijenti više ne moraju iz Posušja radi nekih usluga

14.01.2022.
u 16:02

Početkom prosinca prošle godine Zavod za zdravstveno osiguranje ​ZHŽ-a donio je odluku o isplati dijela sredstava za investicije u zdravstvu predviđene financijskim planom Zavoda za 2021. godinu, prema kojoj je za opremanje i obnovu domova zdravlja Posušje, Široki Brijeg, Grude i Ljubuški izdvojeno nešto više od 999.000 KM.

Ravnatelj Doma zdravlja Posušje Ivica Ćorić izrazio je zadovoljstvo dobivenim sredstvima te je istaknuo kako će uvelike biti od pomoći kako bi se planirani projekti napokon realizirali. Inače, Dom zdravlja Posušje posljednjih godina kontinuirano radi na infrastrukturnoj obnovi, ali i na nabavi brojnih medicinskih uređaja koji olakšavaju i pomažu pacijentima. Iako je situacija s pandemijom COVID-19 otežala provedbu planiranih projekata, iz Doma zdravlja Posušje poručeno je kako se ipak trude odraditi što kvalitetniji posao.

Večernji list: Domu zdravlja Posušje odobreno je 180.000 KM za nabavu vozila za Službu hitne medicinske pomoći. Koliko vam to znači?

- Što se tiče sredstava koja su lani u prosincu izdvojena iz ZZO-a ZHŽ-a prema svim domovima zdravlja u županiji, pa tako i našem u Posušju, ona su raspoređena prema potrebama tih ustanova. Ono što je Dom zdravlja Posušje ove godine tražio, odnosno za što je uputio zahtjev ZZO-u ZHŽ-a, bilo je prvenstveno ono što nam je najbitnije i najpotrebnije, a to je novo vozilo za hitnu medicinsku pomoć te je odobreno 180.000 KM. Mislimo da ćemo u ovom ili sljedećem tjednu raspisati javni poziv za nabavu jednog takvog vozila i očekujemo isporuku u razdoblju od tri do šest mjeseci. Nadam se da će to biti i ranije, a onda ide posebno na dodatno opremanje i prilagodbu našim potrebama. Postupit ćemo sukladno zakonu i napraviti sve potrebno. Sretan sam zbog toga zato što je naš vozni park zastario, posljednje novo vozilo nabavili smo 2012., a prije tri godine i jedno rabljeno vozilo koje je uistinu dobro poslužilo svrsi.

Večernji list: Za što je predviđen drugi dio novca?

- Dobili smo 20.000 KM za područnu ambulantu u Rakitnu. Prije nekoliko godina također smo dobili neka sredstva pa smo napravili kompletnu rekonstrukciju i područne ambulante u Viru. To je sad zaista lijep objekt, obložili smo kompletno pročelje stiroporom, promijenili krov, zatim i instalacije, grijanje - hlađenje, i to je završeno. Ove godine isto ćemo pokušati i u Rakitnu, jedan dio tog novca uložit ćemo za ono što bude najpotrebnije u područnoj ambulanti i oko nje.

Večernji list: Treći dio novca bit će uložen u infrastrukturne radove?

- To je također iznos od 20.000 KM, a tražili smo ga za razliku za građevinske radove za jedan pomoćni objekt. Riječ je o garaži pored zgrade Doma zdravlja. Moram istaknuti kako smo već prethodne godine od Zavoda dobili jedan dio novca, međutim, nismo ga utrošili zbog toga što je na tržištu došlo do rasta cijena građevnog materijala, a sredstva koja smo dobili nisu bila dostatna. Ove godine dobili smo taj ostatak, a već sljedećih dana raspisat ćemo i natječaj. Spomenuti objekt nije imao ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, no, kako je procedura u tijeku, moći ćemo krenuti s raspisivanjem javnog poziva. Nadam se kako ćemo do proljeća ili ljeta imati završen objekt. Naime, poželjno je da naša vozila budu zaštićena od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Večernji list: Dakle, dobivena sredstva bit će od velike koristi i dobra su financijska injekcija, pogotovo u ovim izazovnim vremenima?

- Zadovoljan sam što smo uspjeli dobiti spomenuta sredstva te ovim putem zahvaljujem ZZO-u ZHŽ-a, kao i Ministarstvu jer svake godine nastoje pomoći domovima zdravlja i iznađu nove načine za dodatna sredstva kako bi svaka od tih ustanova dobila ono što je potrebno. Bitno je pratiti trendove, mijenjati zastarjelo i imati sve što nam je potrebno za normalan rad, koliko to može biti u ovim pandemijskim vremenima.

Večernji list: Kako funkcioniraju ambulante u Viru i Rakitnu?

- Domovi zdravlja u Rakitnu i Viru naše su područne ambulante koje već godinama funkcioniraju i od velikog su značaja. Kako bi uradili nalaze, ljudi koji tamo žive ne moraju dolaziti u Posušje. Imamo dane u tjednu kada jedna sestra iz laboratorija dolazi u te dvije ambulante. Time i rasterećujemo gužve u Domu zdravlja Posušje koje su u posljednje vrijeme postale nesnošljive.

Večernji list: Posljednjih dana situacija je zabrinjavajuća. Domovi zdravlja su puni, a, uz COVID-19, pojavile su se sezonska gripa i viroza. Kako se s time uspijevate izboriti?

- Situacija je u posljednje vrijeme neizdrživa, stoga moram pohvaliti osoblje koje je uistinu na granicama izdržljivosti. Mislili smo da su trenuci na samom početku pandemije najteži, no ovo što se sada događa, mimo je svih očekivanja. Dnevni prosjek pacijenata u laboratorijima bio je 50 - 60, a posljednjih 20-ak dana taj broj popeo se na 120 - 150 pacijenata. Nedostatak kadra, koji se svakodnevno razbolijeva, također nam stvara velike prepreke, stoga i ovim putem naše građanstvo molim za razumijevanje.

Večernji list: Općenito, nedostaje li vam kadra?

- Što se tiče kadra, s brojkama stojimo relativno dobro, bilo da je riječ o liječnicima obiteljske medicine, određenih specijalista, onih koji su trenutačno na specijalizaciji. Mogu se pohvaliti da smo posljednjih mjeseci dobili dvoje novih mladih liječnika, odnosno liječnicu i liječnika koji su tek završili, a u Dom zdravlja Posušje primljeni su objeručke.

Večernji list: Možete li nam izdvojiti neke od planiranih i realiziranih projekata proteklih godina?

- I mi i pacijenti koji proteklih godina dolaze u Dom zdravlja Posušje svjesni smo da konstantno radimo na projektima. Nabavljaju se i nabavljali su se razni skupocjeni uređaji koje koriste sve službe u Domu zdravlja. Svake godine nastojali smo obnavljati dotrajalo pa s ponosom mogu kazati da Dom zdravlja Posušje sad ima dosta uređaja koji su na korist našim pacijentima. Nema mnogo potrebe ići u bolnicu jer radimo sve što možemo kao primarna zdravstvena zaštita. Laboratorij, UZV uređaji, uređaj za oftalmološki pregled, bilirubinometar u pedijatriji koji prije nismo imali, za trudnice smo nabavili CTG kako ne bi morale svaki drugi ili treći dan u posljednjim mjesecima trudnoće ići u Mostar na preglede. Prije tri godine kupili smo i zemljište od 2200 kvadrata uz pomoć Zavoda i pretvorili ga u parkiralište koje je uvelike olakšalo pristup objektu. Sve je to jako bitno, no moram naglasiti da je liječnički kadar ipak najbitniji, bez njega ništa ne bi moglo funkcionirati.

Večernji list: Kako ocjenjujete suradnju s općinskom vlasti i institucijama vezanim uz Dom zdravlja?

- Odlično surađujemo s Općinom Posušje i u stalnom smo kontaktu s Uredom načelnika koji nam je uvijek na raspolaganju. Iz Crvenog križa općine Posušje sami su nam se javili i ponudili volontere. I s Centrom za socijalni rad Posušje imamo odličnu suradnju.

Večernji list: Planovi Doma zdravlja za budućnost?

- Kada je riječ o budućim projektima, izdvojio bih novi objekt u sklopu našeg Doma zdravlja u koji bi bile premještene Fizijatrija i Ginekologija. Cilj je proširenje kapaciteta i olakšavanje pristupa trudnicama i osobama koje dolaze na fizijatrijske vježbe i ostale tretmane. To je bio naš plan koji bi dosad i zaživio u određenoj mjeri, ali nas je, nažalost, situacija s pandemijom COVID-19 ograničila. Onog dana kad se steknu uvjeti, na to ćemo se i usredotočiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?