'Eko akcija' tvrdi:

Naselje Buroj Ozone ugrozit će dotok pitke vode do Sarajeva

25.09.2016.
u 08:00

Bura oko izgradnje naselja Buroj Ozone, najvećeg integriranog turističkog grada u jugoistočnoj Europi, koje Arapi grade na području Prečkog polja u općini Trnovo kod Sarajeva, ne jenjava, piše Večernji list BiH. U povodu tvrdnji načelnika Trnova Ibre Berila, izrečenih u emisiji Zabranjeni forum od 22. rujna 2016., da “Prečko polje nema nikakve veze s vodoopskrbom Sarajeva”, priopćenjem za javnost oglasila se udruga “Eko akcija” i to, kako kažu, u zaštiti interesa javnosti.

Prostorni plan

U “Eko akciji” navode kako je u prostornom planu Sarajevske županije od 2003. do 2023. u poglavlju “Opskrba vodom za piće” navedeno, između ostalog i sljedeće: “Za potrebe osiguranja potrebnih količina vode u regionalnom sustavu vodoopskrbe Gornja Bosna utvrđuje se rezervacija prostora za umjetno jezero Bijela rijeka”.

- S obzirom na blizinu Bijele rijeke u odnosu na Prečko polje, na kojem se planira graditi naselje Buroj Ozone za nekoliko desetaka tisuća stanovnika, gdje su neka od izvorišta iz kojih se napaja Bijela rijeka na svega nekoliko stotina metara udaljenosti od budućeg naselja, naše je mišljenje da bi antropogeni utjecaj novog naselja mogao dovesti do trajnog onečišćenja Bijele rijeke, koja je uz Crnu rijeku jedan od dva preostala izvora pitke vode za grad Sarajevo - stoji u priopćenju ove udruge.

Točne razmjere tog utjecaja moguće je utvrditi jedino izradom opsežne studije utjecaja na okoliš, što je uz ishodovanje okolišne dozvole kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ujedno i zakonska obveza investitora kao i preduvjet za bilo kakvu gradnju, što do sada nije urađeno. - Osim toga, preusmjeravanje vode iz izvorišnog područja Bijele rijeke za potrebe turističkog naselja, kao i za potrebe postrojenja za umjetni snijeg na Bjelašnici, dramatično će smanjiti kapacitet i mogućnosti Bijele rijeke za vodoopskrbu Sarajeva, što je u suprotnosti odredbi Zakona o vodama FBiH po kojima opskrba stanovništva vodom ima prioritet u odnosu na sve druge namjene - tvrde u “Eko akciji”.

Ogorčenje stanovništva

Ovo nije prvi slučaj u BiH da vlasti pogoduju Arapima nauštrb domaćeg stanovništva. Podsjetimo, stanovnici Ilijaša tvrde da lokalne vlasti pogoduju Arapima na štetu lokalnog stanovništva. - Buduće naselje koje se gradi za Arape bit će priključeno na gradski vodovod. I to na nultu točku. To znači da će u vrijeme ljetnih redukcija voda nestajati prvo domicilnom stanovništvu, pa tek onda Arapima - kazao je nedavno jedan od stanovnika Ilijaša. I dok dio vladajućih struktura u BiH tvrdi da je izgradnja luksuznih vila za Arape ulaganje u BiH koje će doprinijeti razvoju zemlje, građani ne misle tako. Većina ih je mišljenja da se lokalne vlasti dodvoravaju Arapima na štetu lokalne zajednice. - Arapi ne poštuju propise. Njima se naši općinski čelnici klanjaju i dodvoravaju, dopuštajući im i ono što lokalnom stanovništvu nije dopušteno - rekao je nedavno za DW jedan stanovnik Ilidže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?