Čović:

Naš put, kada su u pitanju euroatlantske integracije, nezaustavljiv

Čović
FENA
26.02.2016.
u 15:33

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je na druženju s novinarima danas u Sarajevu kazao kako je naš put, kada su u pitanju euroatlantske integracije, nezaustavljiv.

Po njegovim riječima, predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU je samo početak, otvaranje vrata i ozbiljan posao i naša vjerodostojnost i kredibilitet tek dolaze do izražaja.

- Ali sam čin predaje je više nego kredibilan, više nego vjerodostojan - naveo je.

Čović je kazao kako su zataražili da im Ministarstvo obrane BiH najdalje do kraja drugog mjeseca preda Pregled obrane „šta god to značilo“.

- On mora doći najdalje idući tjedan. Ne znam šta piše u tom dokumentu. Ali je taj dokument morao biti u pripremi, zato se ovako drugo i pripremao, izbalansiran između struktura i naših oružanih snaga, našeg ministarstva i onih koji brinu o NATO-ovom putu BiH - kazao je Čović, dodajući kako kad dobiju taj dokument on neće biti previše zadržan u Predsjedništvu.

Po njegovim riječima, suština pregleda obrane bi trebala biti strategija kojim putem idemo u toj oblasti kroz neko vrijeme ispred nas.

- To bi bila moguća ulaznica da mi stvarno dobijemo iz Varšave poziv ili aktiviranje akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Istina, to su opet samo prvi simbolični koraci, daleko smo mi od NATO-a - istaknuo je Čović.

Predsjedatelj bh. predsjedništva je kazao kako će ključno pitanje na unutarnjem planu biti izborno zakonodavstvo.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s Mehanizmom koordinacije i njegovim usaglašavanjem kada je u pitanju RS, Čović je kazao da je mehanizam koordinacije usuglašen i usvojen na Vijeću ministara BiH 30. srpnja prošle godine.

- Jednoglasno je usvojen na Vijeću ministara, uz jedan zaključak kako će se u roku od 60 dana prilagoditi Sporazumu u ostabilizaciji i pridruživanju. Nikad nije potpisan taj dokument, nikad nije usuglašen na način kako smo se dogovorili - tvrdi Čović.  

Po njegovim riječima, ideja je bila kako na sjednici 26. siječnja „imamo te izmjene i dopune već usuglašenog mehanizma koordinacije od 30. srpnja i da kao takve budu usvojene“.

- Desilo se kako smo jedan dio tog dogovora ispoštovali, a drugi nismo - kazao je Čović.

Kaže, primjedbe koje danas imamo, formalno, iz RS-a, su takve „da nema nijednog razloga da nisu trebale biti dio dokumenta koji je usvojen“.  

- Siguran sam da ćemo u idućih mjesec-dva imati taj, sad pravi prečišćeni tekst onog dokumenta koji je usvojen - naveo je Čović.        

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?