Posušje

Naš dopisnik Pero Crnogorac i kipar Ljubo Mihalj obilježili jubileje

17.06.2016.
u 07:00

U organizaciji posuškog i čitlučkog ogranka Matice hrvatske te Vijeća mladih Posušje i posuške Gradske knjižnice, na prostoru Grganovića guvna obilježeno je pola stoljeća novinarskog rada posuškog kroničara Pere Crnogorca i 60 godina kiparstva Ljube Mihalja Skokića. Ljubo Kovač, direktor Gradske knjižnice fra Petra Bakule, kazao je kako je malo novinara koji kao Pero Crnogorac u novinarstvu djeluju pola stoljeća.

Pero je prvi tekst objavio 16. lipnja 1966. godine u Sportskim novostima pod naslovom “Uspjeh iznad očekivanja” o NK Posušje. Za Večernji list Pero piše već 44 godine, a na Radiopostaji Posušje, kao ravnatelj, urednik i novinar proveo je 25 godina. Objavio je ukupno oko 25.000 novinarskih uradaka - vijesti, informacija, reportaža, intervjua, fotografija… Crnogorac je dobitnik međunarodne nagrade zagrebačke revije “Arena”, a Perini tekstovi bili su i podloga za nekoliko dokumentarnih filmova. I dalje je vrijedan kroničar Posušja i Hercegovine.

“Trudio sam se što iskrenije pisati o svom rodnom kraju, a sve što sam napisao, napisao sam srcem”, kazao je Crnogorac.

Srećko Slišković istaknuo je kako samouki kipar Ljubo Mihalj iz Rakitna već 60 godina svojim skulpturama u drvetu podsjeća na neuništivu snagu Hercegovine i novo hercegovačko korijenje. Mihalj je izlagao u BiH, RH, Njemačkoj, Francuskoj… Vrijedan je pozornosti njegov postav u hrvatskom Veleposlanstvu u Parizu. Zovu ga rakitskim Michelangelom, a likovni kritičari kazat će da njegovi panjevi progovaraju. Mihalj kaže da je počeo “diljat” još kao dijete čuvajući ovce, a osim u drvu, skulpture izrađuje i u drugim materijalima. Program je vodio Josip Kolobarić, a Andrija Stojić govorio je o plodnoj suradnji hercegovačkih ogranaka Matice hrvatske. Zagangale su “velike” i “male” gangašice iz Rakitna, a Ljubo Mihalj zasvirao je na diplama. Uslijedilo je veselo druženje uz hercegovačke delicije i “zlatne kapi” na živopisnom Grganovića guvnu do obnovljene stare kuće posuške obitelji Kovač.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije