Pet pučkih stranaka potpisalo deklaraciju o zajedničkim vrijednostima i ciljevima

Narodnjaci žele unutarnji politički dogovor u BiH

politika
Foto: VL FOTO
05.04.2014.
u 09:38

Potpis nije novi savez pučkih stranaka, nego opredjeljenje za europske vrijednosti

Predstavnici pet narodnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini i predsjedatelj Europske pučke stranke Joseph Daul potpisali su jučer u Sarajevu zajedničku deklaraciju o “Europskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju EPS grupaciju”.

Europske vrijednosti

Svoje potpise na ovaj dokument stavili su Dragan Čović (HDZ BiH), Bakir Izetbegović (SDA), Martin Raguž (HDZ 1990.), Mladen Bosić (SDS) i Mladen Ivanić (PDP). Deklaracija je potpisana u okviru konferencije “Europske vrijednosti i identitet: Kompas za političku suradnju u BiH” u organizaciji njemačke fondacije “Konrad Adenauer”. Iako nije riječ o stvaranju nekog novog političkog saveza, potpisivanje deklaracije pokazuje da, makar među pučkim strankama u BiH, postoji zajednička želja da se u BiH primjene europske vrijednosti.

Govoreći o potpisivanju deklaracije, predstavnici pet stranaka izrazili su zadovoljstvo te naglasili važnost zajedničkog rada političara u BiH, kako bi se država nastavila kretati prema Europskoj uniji. Poseban naglasak stavljen je na unutarnji politički dogovor, kao jednu od najvažnijih stvari za deblokadu BiH, u iduće četiri godine nakon izbora u listopadu.

Pozvali su na postizanje dogovora u stvarima u kojima postoji zajednički cilj, kao što su ekonomska i socijalna pitanja građana, jer, kako su kazali, o zajedničkoj prošlosti se ne mogu dogovoriti. Izetbegović je kazao kako bi ovaj skup mogao biti upamćen kao prekretnica na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

- O viđenjima prošlosti se nećemo moći dogovoriti, ali važnije je da se dogovorimo o budućnosti, mišljenja je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također je istaknuo da se jednakopravnost u BiH nikada ne smije zanemariti, naglašavajući da ne bi trebalo najavljivati promjene nakon listopada, nego bi se na njima već trebalo početi raditi.

- Jedini pravi put BiH je njen europski put, a dogovor trebaju postići lideri BiH sami, jer to nitko drugi neće učiniti za njih, kazao je Čović. Za čelnika PDP-a Mladena Ivanića ključna je uspostava vladavine prava i rad na ostvarivanju ekonomske perspektive zemlje da bi zainteresirani investitori došli u BiH. Predsjednik HDZ-a 1990., Martin Raguž, smatra da je BiH potreban temeljni unutarnji dogovor u koji će biti uklesane europske vrijednosti, a dodao je i da je potrebno europeizirati Dayton ne dovodeći ga u pitanje, posebno jer je potrebno djelovati preventivno da se BiH ne bi dogodio ukrajinski scenarij.

Suradnja i dijalog

To što potpisnici deklaracije i sudionici skupa nisu uputili niti jednu riječ mržnje ili konflikta i što su upućeni pozivi svima na suradnju i dijalog, za prvog čovjeka SDS-a Mladena Bosića posebno je važno.

- Potrebno je raditi na boljoj budućnosti i ne biti i dalje okovan prošlošću da bi se generacijama koje dolaze ostavilo nešto bolje, ustvrdio je Bosić, najavljujući da će SDS dati svoj doprinos u izgradnji bolje BiH i novom političkom ambijentu u zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?