Pomirili se nepomirljivi – Izetbegović i Radončić - FBiH ima novu vladu

Narodnjaci dobili priliku odvesti BiH nadomak EU

radoncic
ilustracija
30.10.2015.
u 06:15

Nakon polugodišnje političke krize Federacija BiH dobila je novu vladu u kojoj su prvi put četiri ministra iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, medijskog magnata Fahrudina Radončića. Prethodno su Radončić i čelnik SDA Bakir Izetbegović postigli dogovor o koaliciji kojim su okončali višegodišnje neprijateljstvo i najavili „strateško partnerstvo“ dviju vodećih narodnjačkih stranaka na bošnjačkoj političkoj sceni. SDA i SBB, zajedno s vodećom hrvatskom strankom HDZ-om BiH, imaju stabilnu parlamentarnu većinu na razini entiteta Federacija BiH, a očekuje se da SBB uskoro zauzme mjesto Komšićeve Demokratske fronte (DF) i u državnoj te županijskim vladama.

Stabilnost cijeloj državi

To bi, smatraju analitičari, moglo donijeti novu stabilnost cijeloj državi. Osim što je riječ o ideološki mnogo prirodnijem savezu, činjenica je da SBB, za razliku od DF-a, ne dovodi u pitanje izborni legitimitet SDA i HDZ-a u bošnjačkom i hrvatskom narodu. SDA i SBB zajedno uživaju potporu više od 60 posto Bošnjaka koji su izišli na prošlogodišnje izbore, dok se HDZ BiH može pohvaliti dvotrećinskom potporom unutar hrvatskog biračkog tijela. Ovakvu koaliciju mnogi su priželjkivali odmah nakon izbora, ali je personalni sukob između Radončića i Izetbegovića isključivao mogućnost suradnje između njihovih stranaka. Geneza njihovih međusobnih odnosa vrlo je zanimljiva. Radončić je bilo vrlo blizak Bakirovu ocu, Aliji Izetbegoviću. Uostalom, o tome svjedoči i potpora koju je bošnjački politički vrh dao projektu „Avaza“, kao nacionalnog medijskog projekta Bošnjaka. Do prije nekoliko godina mlađi Izetbegović i Radončić bili su bliski prijatelji, a onda je došlo do sukoba u kojem se nisu birala sredstva za političku i svaku drugu diskreditaciju. Nakon što je Radončić drugi put, usprkos dobrom izbornom rezultatu, ostao u oporbi, a Izetbegović iscrpio sve mogućnosti suradnje sa Željkom Komšićem, obojica su iskoristila priliku za pomirbu i novo savezništvo. Nakon personalne pomirbe tehnički detalji oko ulaska SBB-a u vlast lako su dogovoreni, a nova je koalicija u samo par tjedana usvojila više zakona nego prethodna u nekoliko mjeseci.

Homogenizacija Bošnjaka

Velike zasluge za stabilizaciju političkih prilika u Federaciji, ali i stvaranje saveza dviju vodećih bošnjačkih stranaka, ima čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je još od izbora zagovarao ulazak SBB-a u vlast, upozoravajući Izetbegovića na nepredvidivost suradnje s Komšićem. S druge strane Radončić konstantno pokazuje visoku senzibiliziranost za zahtjeve Hrvata da im se osigura ravnopravan status u BiH i da im Bošnjaci ne nameću predstavnike u vlasti.Bh. Srbi, pak, s distance promatraju političko pregrupiranje u Federaciji i za razliku od Aleksandra Vučića, barem javno ne iskazuju strah od „homogenizacije Bošnjaka“. Očito čekaju da vide kako će savez Izetbegović-Radončić djelovati u praksi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?