zabrinjavajuće

Nargilu puše i osnovci, barovi “niču” oko škola

07.06.2019.
u 15:16

Zbog pušenja u BiH godišnje život izgubi više od 9000 ljudi, a u ekspanziji je i otvaranje nargila-barova koje sve više posjećuju i djeca. Na ovo upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uz napomenu da se barovi otvaraju i u blizini škola, što je veliki javno-zdravstveni problem.

– Problem je kako konzumiranje nargile tako i pomicanje donje granice dobi korisnika, a koja se spustila na gotovo 11 godina. Zabrinjavajuće je da sve mlađe populacije posežu za konzumiranjem nargile, koja također ima izuzetno štetne posljedice. Konzumacija jedne nargile po količini sastojaka, od ugljičnog monoksida do katranskih spojeva, ravna je gotovo 20 popušenih cigareta – upozoravaju iz Zavoda.

Dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla te 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta veću koncentraciju ugljičnog monoksida nego jedna cigareta. Bez obzira koristi li se duhan ili neka druga mješavina, pušenje nargila uključuje sagorijevanje ugljena i udisanje dima, što ima štetne posljedice na zdravlje konzumenta.

Tijekom pušenja nargila oslobađa se dim koji sadrži ugljični dioksid, kancerogene i toksične spojeve. Svi ovi elementi uzročnici su malignih, bolesti srca, krvnih žila i pluća, smanjene plodnosti. Često više osoba koristi isti nastavak za usta, što nosi rizik od zaraznih bolesti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije