Sve popularnija, a štetna

Nargila trend među mladima, užitak opasniji od cigareta

nargila
07.06.2017.
u 12:30

Sve popularnija nargila postala je trend među mladim ljudima diljem BiH. Nargila barovi su puni, ali zdravstveni djelatnici upozoravaju kako je riječ o vrlo štetnom trendu. Prema riječima lidera programske oblasti “Zdravlje i zdravi životni stilovi” Asocijacije XY Feđe Mehmedovića, posljednjih godina brojne međunarodne institucije upozoravaju na štetne učinke koje upotreba nargile ostavlja na zdravlje, no mnoge zemlje, uključujući i BiH, o tome šute i ne pridaju mu zasluženi značaj.

Školarci i nargila

Pušenje jedne doze, prema podacima, ravno je konzumaciji 20 duhanskih cigareta, čime se ističe i višestruka štetnost u odnosu na cigarete. Dim nargile se čak i dublje uvlači u pluća u odnosu na nikotinski dim. Postoje zabilježeni slučajevi nesvjestice nakon izlaska iz prostorije u kojoj se puši nargila, ali i intervencija hitne pomoći. Istina, novim Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana nargila se smatra duhanskim i ostalim proizvodima za pušenje i na njih se odnose iste odredbe koje su propisane za cigarete, ali i veliki broj roditelja nargilu ne smatra opasnom i djeci čak i kod kuće omogućava njezino konzumiranje. “Posebno zabrinjava činjenica da su korisnici nargila često mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?