Sastanak oko ubrzanja isplate mirovina

Naredna dva mjeseca kritična za isplatu mirovina, vlast obećala stabilizaciju u lipnju

sastanak mirovine
25.04.2016.
u 14:39

Kratkoročna rješenja kojima će se pokušati riješiti problem i stabilizirati Fond MIO jesu pozajmice koje će Fond uzeti od određenih institucija

Danas je u uredu predsjednika FBiH Marinka Čavare održan sastanak na kojem se razgovaralo o modelima ubrzanja isplate mirovina u Federaciji BiH.

Sastanku su, pored Čavare, prisustvovali i čelnici Fonda MIO, premijer Fadil Novalić i potpredsjednici Vlade FBiH Vesko Drljača i Jelka Milićević.

Čavara je u obraćanju medijima rekao kako je nedopustivo da se mirovine pojedinim umirovljenicima isplaćuju tek 22. dana u mjesecu, posebno s obzirom na činjenicu da mnogi umirovljenici imaju minimalna primanja.

Premijer Vlade FBiH pojasnio je da je samo u proteklih devet mjeseci broj umirovljenica povećan za 15.000, što je više nego u cjelokupnom četverogodišnjem mandatu Vlade FBiH.

Krizno razdoblje za isplatu mirovina bit će naredna dva mjeseca zbog enormnog povećanja broja umirovljenika,  ali bi do stabilizacije moglo doći nakon lipnja, rečeno je, prenosi Klix. 

Kratkoročna rješenja kojima će se pokušati riješiti problem i stabilizirati Fond MIO jesu pozajmice koje će Fond uzeti od određenih institucija, pojasnio je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Premijer Vlade FBiH rekao je da pozajmicu može osigurati i Vlada FBiH ako joj to omogući likvidnost. Rekao je da kreditna zaduženja kod komercijalnih banaka trenutno nisu opcija, ali da je i to moguće u narednom razdoblju. 

Za naredni mjesec potrebno je osigurati oko 165 milijuna KM, a od uplate doprinosa i iz proračuna FBiH pokriti 95 posto potreba te će nedostajati 20-ak milijuna KM.

Direktor Fonda MIO Zijad Krnjić rekao je kako je najveći broj zahtjeva za umirovljenje podnesen do 31. 12. 2015., ali da je broj pristiglih zahtjeva u prva tri mjeseca ove godine znatno manji nego prethodne godine. 
Naime, veći broj umirovljenika je odlučio iskoristiti pravo i prijevremeno se umiroviti pod povoljnijim okolnostima. Nakon 31. 12. ta mogućnost ne postoji, a sada je priliv umirovljenika znatno manji.

Premijer Fadil Novalić rekao je da su za sadašnje stanje u Fondu MIO odgovorne prethodne vlasti koje su u prava uvodili značajan broj osoba bez realnog pokrića. Također, poslodavci za oko 30.000 radnika kontinuirano uplaćuju plaće bez doprinosa, ali je polovina od tog broja zaposleno u državnim poduzećima kao što su rudnici, Željeznice FBiH i zdravstvene ustanove.

Podsjećamo, Vlada FBiH je i prije nekoliko mjeseci s umirovljenicima dogovorila redovniju isplatu mirovina kako bi oni odustali od prosvjeda. Tada je dogovoreno da se mirovine umjesto 15. isplaćuju do petog u mjesecu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije