radi se na sanaciji

Napukao most Počitelj, iz Autocesta FBiH tvrde: Nije ugrožena stabilnost i neće imati trajne posljedice

most Počitelj
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/4
05.08.2023.
u 15:09

Iz Autocesta FBiH su potvrdili da je prilikom izvođenja radova došlo do nepredviđenih okolnosti te kako se radi na sanaciji.

Početkom srpnja je spojen most Počitelj, jedan od najviših i najkompleksnijih mostova u regiji, međutim prije 15 dana je jedan dio konstrukcije napukao.

Most je ugrožen na jednom od spojeva, između stupova S3 i S4 gdje su se pojavile pukotine. Do oštećenja je došlo prilikom radova, a na mjestu pukotine je postavljena zaštita.

 

Foto: Istraga.ba

 

Iz Autocesta FBiH su potvrdili za Klix.ba da je prilikom izvođenja radova došlo do nepredviđenih okolnosti te kako se radi na sanaciji.

"Važno je da nije ugrožena stabilnost mosta te da neće imati trajne posljedice", naglasila je Narcisa Livnjak Borić, glasnogovornica Autocesta FBiH.

Most Počitelj je visok više od 100 metara i dug gotovo jedan kilometar što ga čini jednim od najviših u regiji i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora Vc.

Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u periodu pred nama može očekivati dinamičnije izvođenje radova, međutim došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene. Očekuje se da će na jesen ove godine biti potpuno završena gradnja.

Izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). 

Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). 

Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eura bez PDV-a.

Izgradnjom mosta Počitelj premošćuje se magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo - Ploče.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?