Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Napravljen je registar korisnika braniteljske zaštite s više od 92 tisuće imena

29. siječnja 2018. u 15:00 0 komentara 653 prikaza
Salko Bukvarević

Ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević održao je danas sastanak s ministrima iz svih županija Federacije BiH i predstavnicima braniteljskih udruga, kazavši nakon sastanka da je uspostavljen registar braniteljsko-invalidske zaštite i da je nadležnima uručena šifra za pristup registru.

Bukvarević je kazao da je uspostavljen registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite na kojem je ukupno 92.525 imena, piše klix.ba. 

"Uspostavili smo registar svih korisnika koji su dobili neku novčanu pomoć. Za predsjednika Vlade FBiH i predstavnike županijskih razina vlasti smo pripremili pristupne kodove da mogu pratiti registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite", rekao je Bukvarević.

Istaknuo je da će se na taj način pratiti realizacija popunjavanja registra.

Prema njegovim riječima, kad općine i županije unesu svoje podatke bit će upotpunjen registar i bit će poznato što je tko od korisnika registra dobio od države.

"Naš cilj je da registar bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, u cilju rješavanja zahtjeva predstavnika braniteljskih kategorija. Registar se odnosi na pripadnike Armije RBiH i HVO-a", naveo je Bukvarević.

Istaknuo je da u registru imaju najveći broj ratnih vojnih invalida pa obitelji poginulih.

"Sarajevska županija ima najbrojniju RVI populaciju. Njihovi iznosi mjesečnih primanja su kategorirani po stupnju invalidnosti", rekao je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, nakon što registar bude dostupan svatko će imati mogućnost da nepravilnosti prijavi nadležnim institucijama.

"Ovaj registar je potreban prije svega institucijama Bosne i Hercegovine i svima onima koji pomažu rješavanju statusnih pitanja branitelja. Svatko tko bude podnio zahtjev za ostvarivanje bilo kakvih prava morat će donijeti karton o tome što su do sada dobivali", kazao je Bukvarević.

Naveo je da će registar pomoći u rješavanju statusnih pitanja braniteljske populacije.

"Mi smo potpuno javno najavili ovaj registar svim predstavnicima braniteljskih organizacija. Najavili smo ga i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH", kazao je Bukvarević.

Rekao je da su ispunili sve zahtjeve koji su postavljeni pred predstavnike Vlade FBiH, a koji su u skladu sa zakonom.

"Vlada FBiH je u travnju poslala zakon u Parlament, prije nego što su branitelji postavili svoje zahtjeve. Drugi njihov zahtjev je bio ukidanje braniteljskih udruga. Te udruge su registrirane u institucijama, a ima ih više od 1.600. Ja podržavam branitelje da se napravi jedno udruženje", naveo je Bukvarević.

Dževad Malkoč, ministar za pitanja branitelja u Vladi USŽ, kazao je da će pravu sliku korisnika na razini Federacije BiH imati kad županijska ministarstva pošalju svoje podatke.

"Kada budemo imali te podatke onda će registar korisnika braniteljsko invalidske zaštite biti upotpunjen", kazao je Malkoč.

Ministar za pitanje branitelja HNŽ Oliver Soldo rekao je da prava branitelja ne bi trebala biti zlouporabljena.

"Neophodno je transparentno trošenje sredstava. Vlada HNŽ je svoj registar ugradila u ovaj registar. Ono što nas zabrinjava je ograničeno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka", kazao je Soldo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.