RECEPT DANA

Napravite ukusni starinski kolač - damen kapric!

25.02.2024.
u 08:16

Od Slavonije, pa i izvan granica Lijepe Naše, damen ili damski kapric, bezvremenski je klasik, a brza i jeftina varijanta torti jedna je od onih slastica koje uvijek nepogrešivo podsjećaju na djetinjstvo i naše bake. Ovaj starinski kolač, možda već pomalo i zaboravljen od strane novijih generacija, bezvremenski je klasik kojeg je dovoljno samo jednom probati da se zaljubite u njegov savršeni okus.

Priprema je i više nego jednostavna. Naime, namirnice za taj kolač uvijek se nađu doma te je savršen desert u posne dane. Malo biskvita, marmelade i tučenih bjelanjaka više je nego dovoljno...

Sastojci za premaz:
• 300 g marmelade od marelica ili
ribizla
Sastojci za meringu:
• 5 bjelanjaka
• 1 limun ili 1 limun šećer
• 250 g šećera u prahu

Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Kalup u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, žumanjke odvojite od bjelanjaka. Zajedno izmiksajte žumanjke, maslac (ili mast) i šećer. Dodajte mlijeko. Stalno miksajući, smjesi postupno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu za biskvit ulijte
u kalup, poravnajte i stavite ju peći 15-20 minuta dok se lagano nezazlati.

U međuvremenu napravite meringu od izmiksanih bjelanjaka, soka jednog limuna ili limun-šećera i šećera u prahu (bjelanjke prvo neko vrijeme tucite same pa postupno dodajte šećer). Miksajte sve dok ne dobijete čvrstu, glatku i sjajnu smjesu. Polupečeni kolač potom izvadite iz pećnice, premažite marmeladom pa po njoj žlicom rasporedite i meringu. Lagano je namreškajte donjom stranom vlažne žlice. Smanjite temperaturu u pećnici na 120 stupnjeva pa kolač pecite još 30-ak minuta da se bjelanjak zapeče. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi pa poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije