Oaza Dom

Namirnice koje štite kožu od sunca

19.08.2020.
u 13:54

Zaštita od sunca ne sastoji se samo od odabira prave kreme za sunčanje ili držanja podalje od sunca kad je ono najjače. Prehrana također igra veliku ulogu u zaštiti vaše kože od sunčevih ultraljubičastih zraka. Ovih 5 namirnica pomoći će vam da zaštitite svoju kožu od sunca, prirodnim povećavanjem sposobnosti kože da se zaštiti od UV oštećenja.

1. Citrusi

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, agrumi poput naranče, mandarina i limuna štite našu kožu od izlaganja UV svjetlu neutralizacijom slobodnih radikala koji oštećuju naše stanice. Vitamin C također smanjuje upalu povezanu s opeklinama od sunca, a uz to održava vašu kožu jakom i čvrstom vrstom. Ako ne volite citrusno voće Jagode, kivi i papaja također su bogati vitaminom C.

2. Zeleno lisnato povrće

Listnasto zeleno povrće i svježe bilje poput špinata, kelja i peršina prirodan su izvor mladosti. Puni su antioksidansima koji štite vašu kožu od oštećenja DNA i održavaju je mladom i svježom. Lisnato zeleno povrće potiče rast i oporavak tjelesnih tkiva te tako pomaže u sprečavanju raka kože. Dakle, upotpunite vaš jelovnik salatama i zelenim smoothiejima.

3. Mrkva

Mrkva i drugo narančasto voće te povrće poput slatkog krumpira i tikvica bogati su beta-karotenom. Ovaj snažni antioksidans ne pomaže samo u sprečavanju oštećenja od sunca, već pomaže u apsorpciji benefita sunca. Nekoliko znanstvenih studija pokazalo je da samo 30 miligrama betakarotena dnevno (oko šest mrkvi) ima sposobnost sprečavanja opeklina kože. Uživajte u mrkvi kao hrskavom slatkom zalogaju. Dodajte ih u salate ili pripremite ukusan svježi sok od mrkve.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je čudesan proizvod. Ne samo da će potaknuti vaš metabolizam (pomoći vam da sagorijevate masnoće), regulirati razinu šećera u krvi i detoksificirati tijelo, već će zaštititi vašu kožu od sunca. Razlog? EGCG, snažni antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala, smanjuje crvenilo kože uzrokovano suncem i čak može spriječiti razvoj raka kože. Dosta razloga da svoju šalicu kave zamijenite zelenim čajem!

5. Kokosovo ulje

Jeste li znali da kokosovo ulje djeluje kao prirodna krema za sunčanje? Prilikom učestale primjene blokira oko 20% UV zraka, a istovremeno omogućuje „dobroj“ UV zraci da uđe u vašu kožu kako bi se povećala razina vitamina D - naspram većine komercijalnih krema za sunčanje koje u potpunosti blokiraju proizvodnju vitamina D, a samim tim i prirodnu obranu tijela od sunca. Kokosovo ulje će također hraniti i zaštititi vašu kožu iznutra zahvaljujući visokom sadržaju laurinske kiseline (zdrave masti) i vitamina E, snažnog antioksidansa koji ubrzava zacjeljivanje opeklina od sunca. Obavezno nabavite visokokvalitetno ekstra djevičansko kokosovo ulje da biste zaista iskoristili prednosti ove aromatične zdrave masti.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?