oprez

Namirnice koje nikada ne biste trebali zamrzavati

asd
Thinkstock
07.04.2017.
u 11:00

Postoje pravila kad je riječ o zamrzavanju hrane, odnosno, neke namirnice se nikada ne bi trebale naći u zamrzivaču..

Gotovo da i nema obitelji koja u svom zamrzivaču ne "čuva" neke namirnice, sezonsko povrće, meso, višak hrane koji se nije pojeo...

Ali postoje pravila kad je riječ o zamrzavanju hrane, odnosno, neke namirnice se nikada ne bi trebale naći u zamrzivaču..

Evo koje...

Jogurt

Ako vas je ponijela euforija oko sniženja i naletjeli ste na ekstra jeftine jogurte koje biste kupili u većoj količini i zamrznuli za kasniju uporabu, nemojte. Struktura jogurta će se promijeniti, sastojci će se odvojiti i neće biti kao izvorni proizvod ma koliko miješali i pokušali ih sjediniti nanovo. Ovo jednostavno nije namirnica koju biste trebali zamrazavati. Kupite točno onoliko koliko možete pojesti do isteka roka valjanosti. 

Majoneza

Isti razlog kao i s jogurtima, majoneza nije  namirnica za zamrzavanje. I njena će se struktura izmijeniti. Ako ste ipak željni provjeriti sami, uvjerit ćete se da ćete nakon odmrzavanja dobiti samo "bućkuriš" s masnim grudama koju više nećete htjeti pojesti. 

Krastavci

Krastavci sadrže dosta vode, iako vam se može učiniti kako je to dobra ideja zamrznuti ih dok im je sezona i na taj ih način sačuvati i za zimske mjesece, moramo vas upozoriti da to i nije dobra ideja. Voda u krastavcima će se zamrzavanjem kristalizirati, a nakon odmrzavanja krastavci će biti gnjecavi. 

Kečap

Svježe pripremljen umak ili sok od rajčice možete zamrznuti, no kečap ima zaista dug rok trajanja. Oko dvije godine, ovisno o proizvođaču. Nema potrebe da eksperimentirate sa zamrzavanjem kečapa, on će dosta dugo trajati i bez toga. 

Neko svježe voće, poput lubenice, isto nije pogodno za zamrzavanje iz istog razloga kao što je slučaj s krastavcima, no ako imate plan lubenicu koristiti u blenderu za pripremu smoothie-a, onda vas promjena strukture ovog voća ne bi trebala zabrinjavati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?