JAKO JE ZDRAVA

Namirnica koju su naše bake obožavale: Ima brojne blagodati za koje vjerojatno i niste znali!

leća
shutterstock
19.02.2024.
u 08:15

Iznenadit će vas koliko je zapravo zdrava

Leća je namirnica čije kuhanje nije komplicirano pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti koje nudi su brojne.

Bogata je vlaknima: Jedna od najvećih prednosti leće je njezina visoka razina vlakana, kojih većina ljudi ne unosi dovoljno u prehrani. “Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno topivih.

Ta se vlakna otapaju u vodi i stvaraju smjesu sličnu gelu koja se kreće našim tijelom i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim kolesterolom”, kaže nutricionistica Jennifer Henway. Leća može osigurati vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šalice. Vlakna u njemu također pomažu probavi. 

Pomaže u regulaciji šećera u krvi: “Otopiva vlakna u leći mogu pomoći u ravnoteži razine šećera u krvi usporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprječavanjem skokova inzulina”, kaže Hanway. Ovo je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju razine šećera u krvi.

Dobar je izvor proteina: Leća ima više od 20 grama proteina u pola šalice, što je čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

Puna je vitamina i minerala: Jedna od zdravstvenih dobrobiti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete unijeti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i puno vitamina B skupine. Nutricionistica preporuča ugasiti štednjak nekoliko minuta prije kuhanja leće. Kuhajte dvije-tri minute manje od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri do kraja.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije