Investicije u Olovu

Nakon trideset godina otvara se novi rudnik u BiH

Miners leave after working the final shift at Kellingley Colliery on its last day of operation in north Yorkshire, England, December 18, 2015. Kellingley is the last deep coal mine to close in England, bringing to an end centuries of coal mining in Britai
17.04.2016.
u 07:00

Pripreme za izgradnju prvog rudnika u Bosni i Hercegovini nakon trideset godina su u tijeku, a traju gotovo četiri godine. Međunarodna grupacija Mineco, koja u projekt rudnika olova u Olovu ulaže ukupno 10 milijuna dolara, planira otvoriti 250 radnih mjesta, piše Večernji list BiH. Početkom veljače, grupacija Mineco je i službeno predala zahtjev za urbanističku dozvolu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Mogućnosti zaposlenja

No, nakon dobivanja urbanističke dozvole, kako bi rudnik počeo s radom, u sljedećem razdoblju bit će nužno ishodovati od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije eksploatacijsku dozvolu, dozvolu za izvođenje radova prema glavnom rudarskom projektu te uporabnu dozvolu.

Naglašavajući činjenicu da će godišnji kapacitet eksploatacije rude biti 150 tisuća tona godišnje, direktor tvrtke Geomet d.o.o. Ismar Šabović ističe kako je cjelokupan proces ishodovanja svih potrebnih dozvola iznimno zahtjevan zbog činjenice da se sva potrebna dokumentacija dobiva na lokalnoj i županijskoj te na federalnoj razini, što umnogome usporava cijelu realizaciju ove investicije. Na nedavnom sastanku, koji je održan s federalnim ministrom energetike i rudarstva Nerminom Džindićem, dobivena je informacija kako će se administrativni zahtjevi rješavati u što kraćem mogućem roku i da će Ministarstvo pružiti svu moguću potporu. Prvi korak je već napravljen kreiranjem radne skupine za praćenje aktivnosti za realizaciju projekta otvorenja Mineco rudnika olova u Olovu. Pokretanje rudnika otvorit će četiri neizravne mogućnosti za zapošljavanje na svakog zaposlenog u rudniku, što će u konačnici imati značajan utjecaj na dugoročni razvoj lokalne zajednice u Olovu, ali i za državu kroz sva davanja i poreze na svim razinama.

Posluju na četiri kontinenta

Predstavnici Mineco rudnika olova u Olovu smatraju kako je riječ o dugotrajnoj investiciji u bh. gospodarstvu te su uvjereni kako će u svim nadležnim institucijama naići na razumijevanje kako bi dobili svu nužnu dokumentaciju i uskoro otvorili prvi novootvoreni rudnik u posljednjih 30 godina u BiH.

Podsjećanja radi, Mineco je međunarodna kompanija čije su osnovne djelatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja, kao i druge oblasti. Mineco se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra u zemljama jugoistočne Europe i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, gdje se ova grupacija pojavljuje kao jedan od vlasnika. U Ruskoj Federaciji Mineco je najveći proizvođač olova. Zahvaljujući širokoj mreži partnera, Mineco grupacija posluje na četiri kontinenta - u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi, s godišnjim prometom između 250 i 350 milijuna dolara. Mineco predstavlja jednog od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini, a s uloženih više od 55 milijuna dolara i oko 1400 zaposlenih, jedan je od najznačajnijih investitora u okruženju u  oblasti rudarstva. S partnerima upravlja rudnikom olova i cinka Sase u Srebrenici, priprema otvaranje rudnika ceruzita kod 
Olova te usporedno provodi istraživanje nalazišta olova i cinka kod Foče.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?