devetnaestogodišnjakinja

Nakon što je preboljela leukemiju, pokrenula akciju darivanja kose

18.08.2018.
u 12:32

Projekt “Moja kosa, tvoja kosa” jedan je od hvalevrijednih i rijetkih svakodnevno okuplja sve veći broj bh. građana. Podršku dobiva sa svih strana, od najmlađih do starijih, a pokrenula ga je udruga Srce za djecu oboljelu od raka. Iako gotovo da nema osobe koja nije čula za ovaj projekt, postoje i neke manje poznate stvari, a to je kako je nastao i tko je pokrenuo sam projekt.

Gubitak kose

Kada je četverogodišnjoj djevojčici Ajli Nizić dijagnosticirana leukemija, nije ni znala što to znači, ali je znala što znači gubitak kose. Danas,devetnaestogodišnja Ajla koja je pobijedila ovu opaku bolest pokretač je i organizator akcija donacije kose kako bi oboljeloj djeci pomogla da imaju luksuz koji ona nije mogla imati, a to je periku. Uz pomoć udruge Srce za djecu oboljelu od raka pokrenula je projekt “Moja kosa, tvoja kosa” i diljem BiH organizira humanitarna šišanja, gdje volonteri doniraju svoju kosu za oboljele od raka. Perike se rade u Sarajevu i namijenjene su isključivo bolesnoj djeci koja su izgubila kosu zbog kemoterapije ili nekih drugih zdravstvenih komplikacija. - Gubitak kose često zna biti veliki psihički teret, posebice za djevojčice unatoč dodatne borbe s opakom bolešću, kazala je Nizić. Akcije šišanja i doniranja kose organiziraju se u gradovima diljem BiH, u školama, centrima... a da bi netko donirao kosu, dužina mora biti minimalno 30 centimetara.

Brojni projekti

Osim iz BiH, donacije kose su stizale iz Njemačke, Danske, Austrije, Hrvatske, Makedonije… Nakon prikupljanja kose, počeo je projekt izrade perika, kazala je ranije za Večernji list Nermina Ćuizović, jedna od sudionica u projektu. Osim doniranja kose, bh. građani oboljelim mališanima mogu pomoći na različite načine - volontiranjem, kupnjom prirodnih preparata i dodataka za jačanje imuniteta, kao što su med, propolis, svježe voće i povrće, ali i higijenskih potrepština. Slanje novca također je jedan od načina pomoći na koji se, osim bh. građana, odazivaju i oni diljem svijeta. Kako bi se mališanima koji vode bitku s rakom što više pomoglo, prošle godine u Sarajevu otvorena je roditeljska kuća, što je jedan od najvećih projekata udruge Srce za djecu koja boluju od raka, koju djeca i obitelji koriste potpuno besplatno. Ističu kako ova kuća ne služi samo za smještaj roditelja i djece već se u njoj provodi i stručna psihosocijalna pomoć i podrška djeci te roditeljima, a sve u cilju prevencije i prevladavanja psiholoških i emocionalnih problema.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?