temperature idu u plus

Nakon snijega i leda u BiH, vraća se pravo proljeće

10.04.2021.
u 11:15

Nevjerojatan početak travnja je iza nas i nadamo se da više neće biti iznenađenja. Kao da nam je netko “prodao” dobru prvotravanjsku šalu pa je u srijedu, 7. travnja BiH bila okovana snijegom, a već poslijepodne vjetar i temperature u plusu potpuno su ga otopile. Međutim, minusa je bilo prošlog četvrtka i jučer, a mnogo je poljoprivrednih kultura zbog toga uništeno, piše Večernji list BiH.

Klima dosad bila saveznik

Primjerice, u Ljubuškom to se događa već četvrtu godinu zaredom, pa će i prinos ljubuškog ranog biti značajno manji od očekivanog. - Klima se potpuno promijenila. U posljednje četiri godine imali smo situaciju da je u tri godine stigao led i mraz u travnju, jedne godine urod je stradao zbog velikih kiša. Dosad nam je klima predstavljala prednost, odnosno bila saveznik u proizvodnji ranog krumpira. Međutim, posljednjih godina to nije tako - kazao je za Večernji list direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević. Kaže i kako su komentari o tome da prerano sade krumpir besmisleni, jer je led odnio i one posađene 15. ožujka. - Ako znamo da se ljubuški rani počinje vaditi 1. svibnja, onda je jasno što za tu biljku znači snijeg 6. travnja i led nakon toga - ističe Vukojević. Naglašava kako su poljoprivrednici napravili sve što je u njihovoj moći da dodatno zaštite nasade, međutim, upitno je koliko je to sve imalo učinka.

Accuweather pogodio prognoze

U idućim danima ipak se očekuje poboljšanje i toplije vrijeme. Tako norveški meteorološki institut Yr.no od idućeg tjedna prognozira jutarnje temperature koje će biti iznad 5 stupnjeva diljem zemlje, a poslijepodnevne će rasti od 15 do 20 stupnjeva.

- Vrhunac hladnog razdoblja je iza nas, tako da je najgore prošlo. Idućih nekoliko dana nema oborina, a temperature se vraćaju u granice normalnih za ovo doba godine. Topliji i sunčaniji dani su pred nama - priopćio je znanstvenik Bakir Krajinović vezano za buduće meteorološke prilike u BiH. No sve što se događa čak i koindicira s prognozama Accuweathera za proljeće. I njihove vijesti nisu bile najbolje jer je najavljeno da će oluje slijediti put od Francuske, a preko Italije do Balkana, a također su navedeni snježni prodori koje ne treba isključiti upravo za ovaj dio koji je iza nas. Meteorolozi AccuWeathera primijetili su da će ovo biti prilično neobičan obrazac za proljeće. - Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava do početka proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom krajem 2020. godine. Za proljeće su predviđene temperature blizu i iznad normalnih - navedeno je u prognozi koja se zasad ispostavlja točnom. Ono što je u cijeloj priči optimistično, a što je i kazao meteorolog Tyler Roys: “Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno.” - Dramatični vremenski zaokret mogao bi pokrenuti alergije, posebno onima koji su alergični na pelud drveća, krajem travnja do svibnja, zbog kombinacije blažeg vremena i obilne vlage - navedeno je. Olujno vrijeme krajem travnja i u svibnju moglo bi prouzročiti previše kiše da bi omogućilo okupljanja na otvorenom - stoji u izvješću Accuweathera.

Ovakvo vrijeme na tragu je onog o kojem je govorio i najpoznatiji meteorolog u BiH Nedim Sladić. Kazao je kako će se već ovog vikenda osjetiti toplina u većem dijelu BiH. - Ovu zimu još malo treba izdržati, nakon toga ide ono pravo proljeće - poručio je Sladić. I ako nedavni snijeg predstavlja neko iznenađenje, vratit ćemo se u ranije godine, onda kad su pučke izreke bile najbolji smjerokaz za vrijeme. Tako se u pučkim izrekama koje su koristili Hercegovci uz granicu i Imoćani spominju one koje je zapisao Ante Čelan Gaganić. “Koliko u godini ima dana - toliko u travnju ima vrimena, a travanjsko vrime sedam puta na dan otjera s polja ratare”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije