Brezike kod Dervente

Nakon smrti Marka Mišića, povratnici u strahu

Federalna.ba
19.11.2023.
u 17:42

„Prijetio mu je duže vremena. Ja sam izlazio pred njega i upozoravao zašto mi rođaka napadaš? Čovjek ima 70 godina. Psuje mu, maltretira ga. I nije prestao dok ga nije ubio“, kaže Zlatko Mišić, rođak, Marka Mišića

Nakon što je prije mjesec pokušao spriječiti dvije osobe u nelegalnoj sječi njegove šume, teškim ozljedama u utorak je, u bolnici u Slavonskom Brodu, podlegao 68-godišnji povratnik u Brezike kod Dervente Marko Mišić.

Policija je, zbog sumnje da su počinili ubojstvo u pokušaju, slobode lišila dvije osobe. Ovaj događaj kod povratnika je izazvao strah, te pozivaju nadležne institucije da reagiraju. U međuvremenu, gradonačelnik Dervente Milorad Simić osudio je napad.

Nakon što je prije mjesec dana pokušao spriječiti dvije osobe u nelegalnoj sječi njegove šume, teškim ozljedama u utorak, je u bolnici u Slavonskom Brodu, podlegao 68-godišnji povratnik u Brezike kod Dervente Marko Mišić. 

Policija je, pod sumnjom da su počinili kazneno djelo „ubojstvo u pokušaju“ uhitila M.Đ. i jednu maloljetnu osobu iz Doboja. Povratnici, uznemireni i zabrinuti za sigurnost, pozivaju nadležne da reagiraju. Napad je osudio i derventski gradonačelnik Milorad Simić.

Marko Mišić je 12. listopada, u pokušaju da spriječi šumokradice da sijeku njegovu šumu, teško pretučen. Od posljedica teških ozljeda koje su mu, prema navodima policije, nanijeli M.Đ. i maloljetnik iz Doboja, Mišić je u utorak preminuo u bolnici u Slavonskom Brodu. Povratnici su uznemireni. Supruga Marka Mišića iz straha nije htjela pred kameru. Zabrinuti su i ostali malobrojni povratnici, kažu, posebno zbog činjenice da se ovo iz dana u dan ponavlja.

„On je prijetio duže vremena. Ja sam izlazio pred njega i upozoravao zašto mi rođaka napadaš? Čovjek ima 70 godina. Psuje mu, maltretira ga. I nije prestao dok ga nije ubio“, kaže Zlatko Mišić, rođak, Marka Mišića, javlja Federalna.

Napad je, među prvima osudio i derventski gradonačelnik Milorad Simić (SNSD).

„On je naš. On je derventski. Nema veze njegovo ime i prezime ni vjeroispovijest. On je građanin Dervente i dijelim tugu s tom obitelji“

Povratnici u Posavinu se desetljećima susreću s prijetnjama, nelegalnom sječom šume, ubiranjem njihove ljetine i otuđenjem imovine.

„Ne smiješ u svoju šumu doći, a dođu drugi i sijeku drva. Oni mogu, a mi ne možemo u svojoj vlastitoj šumi. Da u svoju šumu dođeš sjeći drva moraš papire vaditi u Derventi. A, ovi  drugi dođu i sijeku kako hoće i nitko im ništa neće“, priča Marko Čičak, povratnik u Brezike kod Dervente.

„Neću se složiti da je sigurnost povratnika ugrožena. Ne, ne. Pojedinačni slučajevi ne mogu biti mjerilo. Tu dajem primjedbu policiji RS. Moramo biti strožiji, moramo biti domaćini i moramo štititi ljude i imovinu“, dodaje Simić.

„Pa eto, policija sada u ovaj mjesec dana stalno obilazi, tjera, stisnuli su malo. Te akcije rade. Kako će završiti taj rezultat vidjet ćemo“, dodao je Zlatko Mišić.

Danas je se na mjesnom groblju u Brezicima obavljen pokop. Nazočio je i veliki broj uglednika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?