Nakon odmora, sutra će u biti dio Kolone sjećanja

Nakon šest dana pješačenja, hodočasnici iz Lašvanske doline stigli u Vukovar

17.11.2022.
u 15:24

Skupina koja broji osam hodočasnika iz Viteza, Travnika i Novog Travnika nakon šest dana pječašenja tijekom kojih su prošli put duk oko 260 km u četvrtak je, uoči godišnjice pada Vukovara, stigla u ovaj grad. Na umor se nitko od njih ne žali, čak ni jedina žena među njima Dragica Đido.

„Nema umora, put je prošao u najboljem redu“, kazuje nam Dragica koja se sa suprugom Perom uputila po prvi put na hodočašče Vitez- Vukovar. S bračnim parom Đido su pješačili i Ivan Rajković, Stojan Begić, Ivo Bavrka i Andrija Livančić i Ivica Kolenda, uz logističku potporu Josipa Buhe. „Sve je išlo prema planu, malo smo kasnili s ulaskom u Hrvatsku iz razloga što su ljudi htjeli ugostiti nas, pružiti nam mjesto za odmor, hranu, lijepu riječ i to sve govori kako smo prošli kao hodočasnici, bez ijednog problema, samo riječi podrške i ohrabrenja“, kaže Ivica Kolenda, predsjednik Udruge dragovoljava i veterana Domovinskog rata HVO-a HB, podružnice Travnik.

Nakon što su stigli u Vukovar, slijedi odmor večeras u vojarni, a ujutro će se biti dio Kolone sjećanja koja kreće ispred vukovarske Bolnice. Odajući počast žrtvama Grada heroja, hodočasnici iz Lašvanske doline poklonit će se i hrvatskim žrtvama u BiH, napose u Lašvanskoj dolini i Travniku. „Na dan pada
Vukovara, istog datuma obilježava se i godišnjica pada travničkih župa Turbe i Podkraj koje su u ruke
srpskom agresoru pale istog datuma, 18. studenog godinu dana poslije Vukovara, dakle 1992. godine.

U Vukovaru ćemo se pokloniti svim hrvatskim žrtvama od Vukovara do Travnika, sve su to žrtve istog hrvatskog naroda koji je stradao s obje strane granice“, zaključuje Kolenda. Ovogodišnje hodočašće Vitez- Vukovar bilo je peto po redu, a organizirala je je Udruga „Blaženi Alijzije Stepinac“ čiji je predsjednik Josip Buha, uz potporu hrvatskih branitelja i njihovih udruga na čelu s travničkom UDVDR HVO HB. Želja je hodočasnika pokloniti se žrtvama Vukovara ali i ukazati na brojne žrtve koje je hrvatskih narod u BiH imao u Domovinskom ratu u kojemu su Hrvati središnje Bosne posebno teško stradali. Upravo iz tog razloga na osobit način osjećaju veličinu žrtve koju je za Hrvatsku podnio Vukovar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije