Roditelji zabrinuti

Nakon Sarajeva, i kod mnoge djece u RS-u pojavile su se uši

31.10.2017.
u 15:00

Nakon Sarajevske županije, i kod mnogih školaraca u RS-u pojavile su se uši, na što su roditelji djece koja su ih dobila upozorili na društvenim mrežama, međusobno razmjenjujući savjete kako se izboriti s njima, a takva pojava vrlo je moguća i u predškolskim ustanovama, piše Večernji list BiH

Šampon rješava problem

I dok roditelji za tu pojavu kod djece školske i predškolske dobi okrivljavaju redukcije vode, u Domu zdravlja Banja Luka kažu kako djeca s ušima u kosi dolaze kontinuirano tijekom cijele godine, međutim, nije primjetan porast broja djece s tim problemom početkom školske godine. Iz nekoliko banjolučkih ljekarni potvrdili su za Nezavisne kako se šamponi protiv ušiju češće kupuju tijekom školskog razdoblja te da je njihova cijena od 4 do 30 KM, što ovisi o dužini kose, proizvođaču ili češlju koji dođe uz šampon.

- Uglavnom roditelji to sami rješavaju i ne vode djecu svaki put liječniku, već se obraćaju farmaceutima - kazali su iz jedne banjolučke ljekarne.

Pitanje higijene

Nadležni poručuju roditeljima kako trebaju voditi više računa o higijeni djece kako bi se takvu pojavu spriječilo. - To je stvar roditelja. Ako djeca već dobiju uši, trebaju im oprati kosu posebnim šamponom koji se može naći u svakoj ljekarni. Trebaju ih prekontrolirati te, dok se ne očiste od ušiju, ne trebaju ići u školu ili vrtić jer se na taj način uši mogu prenijeti na drugu djecu - ističu.

I roditelji na društvenim mrežama pozivaju na oprez te da se redovito pregleda djeca koja su u kolektivu kako bi se navrijeme reagiralo i spriječilo eventualno širenje.

- Moje djevojčice su dobile uši i odmah sam o tome obavijestila školu kako bi u razdoblju njihove odsutnosti bila pregledana i druga djeca iz odjeljenja jer ništa ne postižemo ako istrijebimo uši samo kod svog djeteta, a lanac se ne presiječe - rekla je majka iz Banje Luke. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije