Profesor Rašid Hadžić

"Nakon rukovanja s papom Franjom, Benjamin nije mogao zaspati dvije noći od uzbuđenja"

20.12.2015.
u 07:00

Ponosni otac osamnaestogodišnjeg Benjamina koji boluje od Downova sindroma govori na koji način se borio kako bi njegov sin bio uključen u normalne životne tokove

Unatoč prigodnim medijskim objavama, prosječni bh. građani malo znaju o Downovu sindromu, a još manje o potencijalima osoba koje ga nose. Ovu činjenicu možemo pripisati samo predrasudama s obzirom na to da je riječ o jednom od najčešćih genetskih poremećaja u svijetu s kojim se rodi čak svako 650. dijete. Sve do nedavno i u BiH su djeca s mentalnim poteškoćama bila izolirana u svojim domovima ili specijaliziranim ustanovama, ali stanje se bitno popravlja, ponajviše zahvaljujući trudu roditelja koji se bore za bolju budućnost svoje djece. Jedan od njih je i magistar građevinarstva Rašid Hadžić, ponosni otac osamnaestogodišnjeg Benjamina, koji je za "Večernjak" ispričao na koji način i uz čiju pomoć se borio kako bi njegov sin bio uključen u normalne životne tokove, od školovanja do aktivnosti u mnogim udrugama.

Odličan učenik

"Kao i većini roditelja koji su suočeni s ovim problemom, rođenje mog sina bilo je iznimno složeno uz niz nedoumica što i kako u sferi života i zdravlja, ali zahvaljujući dobrim ljudima iz Njemačke, Hrvatske i BiH, Benjamin je danas ponosna i zdrava osoba", kazao je Rašid. Benjamin pohađa Srednju školu za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu, i pri tome je, zahvaljujući asistentici, odličan učenik, te se u svom trećem razredu iznimno istaknuo u učenju hrvatskog jezika i književnosti. Dakako, velike zasluge u Benjaminovu uspjehu ima prva ravnateljica škole Nada Miletić koja je dala veliki doprinos njegovu radu, posebice stručnom obrazovanju. "Ja sam mu, kao roditelj, sa 72 godine života, cijelo vrijeme davao podršku i usmjeravao ga onako kao i sebe, jer oca su ubili partizani 1943. godine, a tada sam imao samo mjesec dana života, otkriva profesor Hadžić, te dodaje kako je Benjamina odgajao u duhu međureligijske tolerancije. Tomu svjedoči i njihov posjet obitelji Anđelić iz Kostajnice kod Konjica, pokraj Buturović Polja, nakon gnusnog zločina koji se ondje dogodio. Benjamin je imao nepunih deset godina kada smo posjetili obitelj Anđelić. To smo učinili i u Gornjoj Drežnici", kazao je Rašid. Kada su u pitanju članstvo i aktivnosti u udrugama, čini se kako Benjamin slijedi očeve stope.

Rukovanje s papom Franjom

Naime, Rašid je član NK Dinamo još od 1956. godine, pa je i Benjamin od ove godine postao član zagrebačkih modrih. Kako je Rašid jedan od prvih članova HDZ-a BiH, Benjamin je član Mladeži HDZ-a BiH, a već dvije godine i HKD-a Nepredak. U posljednjih godinu dana Benjamin je imao nekoliko zanimljiv susreta, od kojih njegov otac izdvaja onaj sa Svetim Ocem Franjom i posjet Predsjedništvu BiH kada ih je osobno primio hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. Naime, uoči posjeta pape Franje Sarajevu Benjamin je za tu prigodu u školskim zidnim novinama slikovito izrazio misli Svetoga Oca čija je osnovna poruka bila "Mir". Stjecajem okolnosti, Benjamin se s ocem našao u masi mladih ljudi u krugu Franjevačkog centra na Grbavici prigodom Papina posjeta gdje je uslijedio stisak ruke između Benjamina i Svetoga Oca.

"Nakon tog susreta Benjamin je bio toliko uzbuđen da nije dvije noći oka sklopio", kaže njegov otac te otkriva kako je posebno bio ganut nakon što ih je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović primio u svom uredu. Bio je to spontan i nadasve topao susret koji je protekao u ugodnom razgovoru. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?