Zaposlene rodilje u BiH u povoljnijoj situaciji od onih diljem svijeta

Nakon rođenja djeteta u FBiH majka se na posao vraća nakon 48 tjedana, a u SAD-u za 12

bebe
27.06.2022.
u 21:52

- Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta zaposlena žena ima pravo na rodiljski dopust u trajanju od jedne godine neprekidno, a u iznimnim slučajevima žena može koristiti i kraću rodiljsku odsutnost, ali ne kraću od 42 dana poslije porođaja, propisano je zakonskim aktima u FBiH

Iako zvuči nevjerojatno, kada je riječ o zasnivanju obitelji, zaposlene žene u Federaciji BiH u značajno su povoljnijoj situaciji nego one u SAD-u, Francuskoj, Australiji, Kini, pa čak i Velikoj Britaniji… Barem kada je u pitanju duljina rodiljskog dopusta, piše Večernji list BiH.

Naime, dok je zaposlenim ženama u Federaciji BiH zakonom osigurana godina dana uz dijete, u nekim zemljama žene se na posao vraćaju već nakon što dijete napuni dva mjeseca

Iskustva u svijetu

- Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta zaposlena žena ima pravo na rodiljski dopust u trajanju od jedne godine neprekidno, a u iznimnim slučajevima žena može koristiti i kraću rodiljsku odsutnost, ali ne kraću od 42 dana poslije porođaja. Rodiljski dopust može početi 28 dana prije očekivanog porođaja. Otac djeteta također ima mogućnost korištenja prava na rodiljski dopust, i to u slučajevima smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako iz drugih opravdanih razloga ne može koristiti rodiljski dopust - propisano je zakonskim aktima koji su na snazi u Federaciji BiH.

S druge strane, primjerice, u SAD-u se majka na posao mora vratiti već nakon 8 - 12 tjedana. Velika Britanija ima zakonom propisanu plaću tijekom rodiljskog dopusta koja zaposlenicima koji ispunjavaju uvjete omogućuje određenu plaću do 39 tjedana dopusta. Međutim, ženama koje se vrate na posao do šest mjeseci ponuđen je isti posao, dok se ženama koje se vrate nakon šest mjeseci daje drugi, ali sličan posao. Žene u Hong Kongu obvezne su uzeti rodiljski dopust dva tjedna prije nego što se beba rodi. Kada je riječ o dopustu nakon rođenja djeteta, većina tvrtki omogućuje rodiljski dopust od 10 tjedana.

U Australiji se može dobiti šest mjeseci rodiljskog dopusta uz pola plaće. U toj zemlji postoji mogućnost neplaćenog rodiljskog dopusta u trajanju od 12 mjeseci. U Francuskoj žene mogu dobiti četiri mjeseca rodiljskog dopusta s punom plaćom. Žene uglavnom odlaze na rodiljski šest tjedana prije termina porođaja i vraćaju se 10 tjedana nakon što se beba rodi.

U ovoj zemlji majkama je također omogućeno uzeti dodatnih šest mjeseci neplaćenog rodiljskog ili, ovisno o poslodavcu, rad na pola radnog vremena. Kada je riječ o zemljama koje majkama nude najviše prava, tu se svakako u vrhu ljestvice nalazi Švedska. Trudnica može uzeti neodređeni dopust i primati 77% svoje mjesečne plaće ili zatražiti novčanu naknadu za trudnoću ako joj je posao previše naporan. Svaki roditelj, uz to, dobiva i 240 dana roditeljske naknade uz 77% svojih prihoda, piše na stranicama europa.eu. Ukupno 480 dana dijeli se prema želji roditelja. No, svaki bi roditelj trebao uzeti najmanje 90 dana dopusta. Za svako sljedeće dijete roditelji dobivaju 180 dana više roditeljske naknade. Majke, osim toga, mogu zatražiti roditeljsku naknadu 60 dana prije očekivanog datuma porođaja. Slijedi Norveška. Novopečene majke u toj zemlji dobivaju 100% plaće za 40 tjedana rodiljskog dopusta i 80% za 52 tjedana. Da je to zemlja koja uvelike propagira obitelj, pokazuje podatak da i očevi trebaju uzeti svojih 12 tjedana dopusta kako bi bili uz dijete.

Zemlje okruženja

U Hrvatskoj se rodiljski dopust dijeli na dva dijela, rodiljski i roditeljski. Rodiljski dopust počinje od 28, odnosno najranije 45 dana prije dana očekivanog porođaja i traje do navršenih 6 mjeseci djetetova života. U tom razdoblju trudnice/majke imaju pravo na naknadu 100% plaće, uz uvjet da su prije početka dopusta bile zaposlene 9 mjeseci neprekidno odnosno 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Ako navedeni uvjet nije ispunjen, korisnik i dalje ima pravo na rodiljski dopust, no naknada plaće tijekom njega iznosi 70% proračunske osnovice.

Nakon 70 dana od rođenja majka djeteta može korištenje preostalog dijela rodiljskog dopusta (tzv. dodatni rodiljski dopust) u cijelosti ili djelomično prenijeti na oca djeteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije