stručnjaci upozoravaju

Nakon poskupljenja plina, stiže još jedan udar na džep građana?!

N1
22.04.2022.
u 19:40

Po novoj cijeni plina oni koji su u siječnju ove godine plaćali 300 KM u siječnju iduće godine izdvajat će od 500 do 600 maraka

Građanima koji zarađuju prosječnu plaću, usljed povećanja cijena, nedostaje više od 1.000 KM za standardnu potrošačku košaru. Kako je tek onima koji imaju primanja 420 KM, odnosno umirovljenicima? S druge strane cijene namirnica sve su veće. Sada je i plin skuplji.

“Umirovljenici kada prime mirovinu prvo mu je ide do šaltera i ljekarne, pa zatim plati komunalne usluge. I ono što mu ostane za život… U sklopu toga došlo je do enormnog povećannja smrtnosti umirovljenika, jer se to odrazilo na njihovu ishranu, slabljenje imuniteta i nemogućnosti zadovoljenja potreba za život”, rekao je za N1 Omer Ključić iz Udruženja umirovljenika Novo Sarajevo.

Mirsada Omerka dok plaća račune kaže da joj poskupljenje plina od 21% teško pada. Sada daje trećinu mirovine samo za režije.

“Mi ćemo morati reducirati nešto ili prelaziti na struju, isključivati plin. Je li to bit? Je li to cilj ove države?”, pita se Mirsada Omerka.

Po novoj cijeni plina oni koji su u siječnju ove godine plaćali 300 KM u siječnju iduće godine izdvajat će od 500 do 600 maraka. Zbog rasta cijena neki već sada daju i više od trećine mirovine. 

“Iduće povećanje je cijene centralnog grijanja. Nemoguće je povećati cijene plina, a da toplane ne povećaju svoju cijenu. Moja procjena je da je iduće povećanje sigurno oko 20%”, navodi stručnjak za energetiku Almir Bečarević. 

Zbog toga će mnogi građani preći na grijanje na struju, uglenj, drva. Rezultat će biti povećano zagađenje. I životne namirnice znatno su skuplje. Gorivo također. Jedino se smanjenje njegove cijene može očekivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?