Što kažu iz klubova potrošača

Nakon onih prošle godine, i ove stižu nova poskupljenja

17.01.2018.
u 15:00

Već početkom siječnja uslijedila su brojna otprije najavljena poskupljenja, piše Večernji list BiH. Standard života velikog broja građana ne podudara se s njihovim primanjima, pa će tako i najava povećanja mirovina i plaća pričekati još neko vrijeme.

Udar na građane

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u prosincu 2017. godine u prosjeku se nisu promijenile u odnosu na prethodni mjesec. Promatrano po skupinama klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u prijevozu za 0,9 posto te stanovanju, vodi, električnoj energiji, plinu i drugim energentima za 0,1 posto. Nešto niže cijene zabilježene su u skupinama odjeće i obuće za 2,5 posto, dok su ostala dobra i usluge zabilježili niže cijene za 0,3 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće i zdravstvo za 0,2 te alkoholna pića i duhan, rekreacija i kultura za 0,1 posto. U ostalim skupinama cijene se nisu značajnije mijenjale. U prosincu 2017. godine u odnosu na isti mjesec 2016. godine cijene su bile veće za 1,9 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. Trenutačno stanje, povećanje cijena, ali i načine uštede komentirali su za Večernji list iz dvaju klubova za zaštitu potrošača. - Postoji nekoliko čimbenika koji su utjecali na povećanje cijena, a jedan od njih su vremenski uvjeti koji ove godine nisu pogodovali prirodnoj proizvodnji, tako da je došlo do poskupljenja niza prehrambenih proizvoda. Ali, nažalost, kod nas se događa da, ako nije dobro rodila pšenica, poskupi čokolada - kazao je Admir Arnautović, predsjednik Udruge “Klub potrošača središnje Bosne”, dodajući kako će pogotovo sada, nakon usvajanja trošarina, doći do povećanja cijena. - U ovoj godini mislim kako ćemo oboriti rekord kada su u pitanju poskupljenja. Poskupljenje od 1,9 posto nije veliko, ali kod nas samo cijene rastu, dok prihodi stoje, tako da je svako poskupljenje, koliko god ono bilo, veliki udar na građane - rekao je. Pitali smo ga i kako uštedjeti, na što je izdvojio nekoliko primjera. - Jedan od načina je i praćenje cijena u trgovačkim lancima i trgovinama, tako da bismo svi trebali povesti malo računa i o tome jer može dovesti do znatne uštede. Osim izbora gdje kupovati, vrlo je važno znati i kada kupovati, a savjetuje se kupnja u vrijeme sezonskih sniženja. Ne mislim da nas čeka neka sjajna godina jer je situacija sve teža, ne samo u BiH nego i u zemljama regije. Možemo očekivati tešku godinu, ali, uz pametnu potrošnju, vjerujem kako ćemo sve nekako prebroditi - zaključio je.

Kvalitetnija roba

I Gordana Bulić, predsjednica Kluba za zaštitu potrošača, prokomentirala nam je povećanje cijena. - Povećanje od 1,9 posto ne smatramo alarmantnim. To je jedan blagi rast cijena, pa i za biznis stimulativna inflacija i sve bi to bilo u redu kada bi bar u istom postotku mogli rasti prihodi. Nadajmo se samo da je rast cijena rezultat boljih i kvalitetnijih uvezenih roba na tržište. S druge strane, imamo domaću proizvodnju koja je malo skuplja nego uvozna zbog manjeg obujma proizvodnje i veće kvalitete. Ono čemu se trebamo nadati je da će doći do povećanja zaposlenosti, više razine minimalnih plaća i mirovina jer svako povećanje cijena najviše utječe na one koji najmanje imaju - kazala je Bulić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?